Nieuws

Terug

De eerste Dag van de Levensvragen op 25 juni 2021

Op vrijdag 25 juni 2021 (morgen al) is er de eerste Dag van de Levensvragen. Iedereen heeft levensvragen. Het zijn vragen die opspelen bij een ingrijpende verandering in het leven, zoals een ongeneeslijke ziekte of een naaste die overlijdt. Levensvragen kunnen ook spelen bij verlies van werk, het einde van een relatie, eenzaamheid of bij het ouder worden. Om aandacht te vragen voor dit maatschappelijk belangrijke onderwerp vindt op vrijdag 25 juni de eerste Dag van de Levensvragen plaats. Op deze dag is ook het Centrum voor Levensvragen Overijssel te bereiken voor prangende vragen van het publiek op telefoonnummer 06-159 49 969.

Voorbeelden van levensvragen zijn: Wat betekent dit voor mij? Wat vind ik waardevol? Hoe kan ik verder? Uit CBS-onderzoek blijkt dat mensen langer leven en steeds langer thuis wonen. Hoewel we tegenwoordig minder binding hebben met een levensbeschouwelijke instantie, blijft de behoefte aan zingeving onverminderd groot. Geestelijke verzorging is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning bij zingeving en vragen over het leven. Welke levens- of geloofsovertuiging je ook hebt. Geestelijk verzorgers bieden een luisterend oor en geven aandacht en ruimte voor het bespreekbaar maken van je vragen. Een vertrouwelijk gesprek kan opluchten, helpen bij het nemen van belangrijke beslissingen, of perspectief bieden om verder te kunnen.  

Er is subsidie beschikbaar, waardoor meerdere gesprekken kosteloos zijn voor mensen van 50 jaar en ouder, mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten en gezinnen met een kind (t/m 18 jaar) met een ernstige ziekte.  

In het kader van de eerste Dag van de Levensvragen vinden in het hele land diverse (online) evenementen plaats zoals workshops en webinars. Hier is de website. Voor direct contact met het Centrum voor Levensvragen Overijssel bel met 06-159 49 969.

Jannie Oskam, auteur van het boek ‘Tussenland. Over leven met de dood in je schoenen’, is ongeneeslijk ziek en zegt over haar ervaring met geestelijke verzorging: “Het bijzondere voor mij was dat de geestelijk verzorger me hielp om vragen die bij mij speelden helder te krijgen. Er bleken thema’s onbewust te spelen, die niet ter sprake komen in een gesprek met vrienden. De naaste omgeving komt vaak ook met goedbedoelde adviezen, vaak oplossingsgericht. Maar ik wilde geen oplossingen, want er is niet iets op te lossen. Ik wilde dat er naar me werd geluisterd. Dat is het allermooiste dat in de gesprekken gebeurde, om zo een weg te zoeken in mijn nieuwe leven.”  

Over Geestelijke verzorging thuis. Sinds 1 januari 2019 maakt een subsidieregeling van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de inzet van geestelijk verzorgers thuis mogelijk voor mensen van 50 jaar en ouder, volwassenen en kinderen in de palliatieve fase en hun naasten. Het initiatief wordt ondersteund door een aantal partners, waaronder Agora, Fibula, KBO-PCOB, Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg, Nederlands Huisartsen Genootschap, Palliatieve Zorg Nederland, Sociaal Werk Nederland, Vereniging van Geestelijk Verzorgers en de Vereniging voor Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland.

Hier is de website van Geestelijke verzorging. Dit is de website van Centrum voor Levensvragen Overijssel. Hier ga je naar de website Dag van de Levensvragen.

De eerste Dag van de Levensvragen op 25 juni 2021