Nieuws over hersenletsel

Terug

Aanbevelingen. Eerstelijnszorg voor CVA-patiënten kan veel beter!

Patiënten die een beroerte hebben gehad, krijgen vaak niet de zorg die zij nodig hebben.

Goed gekwalificeerde zorgverleners, georganiseerd in een netwerk met samenwerkingsafspraken met ketenpartners bieden hiervoor de oplossing.

Dat is de conclusie van Rijnlands Revalidatie Centrum (RRC), Sophia Revalidatie en LUMC, die de succes- en faalfactoren van 15 eerstelijns CVA-netwerken onderzochten.

 

 

 

RRC, Sophia Revalidatie en LUMC doen aanbevelingen voor een betere samenwerking tussen zorgprofessionals. 

 

 

In het rapport doen de onderzoekers aanbevelingen waarmee professionals in de eerstelijnszorg de kwaliteit van zorg kunnen verbeteren.

Zo kunnen zorgprofessionals in de eerste en tweede lijn hun zorg beter afstemmen, evenals het gebruik van effectieve behandelmogelijkheden.

 

Afstemming eerstelijnszorg

Jaarlijks krijgen zo’n 45.000 mensen een beroerte. Eenmaal thuis hebben zij doorgaans hulp nodig van één of meerdere eerstelijnsbehandelaars. ‘Ook jaren na de beroerte ontstaan geregeld klachten die verband hebben met de beroerte, maar dikwijls over het hoofd worden gezien’, vertelt Paulien Goossens, medisch directeur van het RRC en revalidatiearts Neurologie. Zij pleit voor een goede samenwerking tussen eerstelijnsbehandelaars onderling en met tweedelijnszorg, zodat de patiënt snel en op de juiste plaats behandeld wordt. ‘Zo verbetert de kwaliteit van zorg en nemen zorgkosten af.’

 

Netwerkvorming

Om efficiëntere zorg te leveren, moeten goed gekwalificeerde zorgverleners georganiseerd zijn in een netwerk met samenwerkingsafspraken met ketenpartners. ‘Netwerkvorming zorgt voor een betere samenwerking bij de behandeling van de patiënt, een betere implementatie van richtlijnaanbevelingen en een beter kennisniveau’, zegt Goossens.

 

Aanbevelingen

RRC, Sophia Revalidatie en LUMC geven de zorgverleners een handje vol aanbevelingen mee. Zo zou het opzetten van een multidisciplinair netwerk met diverse eerstelijns behandelaren kunnen leiden tot een efficiëntere samenwerking. De onderzoekers geven daarbij aan dat het van belang is om andere belanghebbenden in het netwerk te betrekken, zoals tweedelijnsorganisaties en transmurale ketenorganisaties en afspraken vast te leggen.

Om een multidisciplinair netwerk te professionaliseren, moet de organisatie een visie opstellen, financiële middelen werven, netwerkbijeenkomsten organiseren en deelnemen aan regionale ketens en landelijke CVA-overleggen. Geformaliseerde afspraken over verwijzing met huisartsen en de tweede lijn zijn daarbij cruciaal volgens de onderzoekers. Om de kwaliteit van het netwerk te borgen, zou er een kwaliteitssysteem opgetuigd moeten worden.

 

Landelijk

In het rapport zijn 15 eerstelijns CVA-netwerken onderzocht. Daarnaast hebben de onderzoekers aanbevelingen op landelijk niveau gedaan.

Zij concluderen dat er behoefte is voor landelijke coördinatie en ondersteuning van eerstelijns CVA-netwerken. Dit ‘kan bijdragen aan meer uniformiteit in inhoud en organisatie.’

 

Aanbevelingen. Eerstelijnszorg voor CVA-patiënten kan veel beter!