Nieuws over hersenletsel

Terug

AfasieNet - Blog door Matthijs en Ilona over ‘schrijven met kunstmatige intelligentie’

Matthijs en Ilona wonen met hun kinderen in Veldhoven. In augustus 2023 kreeg Matthijs een herseninfarct. Hierdoor heeft hij problemen met zijn rechterhand en ondervindt hij moeilijkheden met spreken en schrijven. Hij kan slechts korte zinnen produceren. Ilona en Matthijs schrijven om de beurt een blog over Matthijs’ herstel en hun ervaringen als gezin. Deze maand schrijft Matthijs over kunstmatige intelligentie die mensen met afasie kan helpen om te schrijven.

‘Kunstmatige intelligentie (A.I.) zijn computersystemen die taken kunnen uitvoeren die normaal menselijke intelligentie vereisen. Deze systemen kunnen zelfstandig leren en zich aanpassen op basis van de data die ze verwerken. Net als mensen kunnen A.I.-systemen patronen herkennen, problemen analyseren en oplossingen bedenken.

Ik typ met behulp van kunstmatige intelligentie.

Bijvoorbeeld: Ik hebt augustus herseninfarct, ik 1-2 maand schrijven nul woord. Ik schrijven 3 maand 1 woord bijvoorbeeld mus, bier, melk, tuin. Ik nu schrijven zin. Ik moeilijk schrijven. A.I schrijft dan: Ik heb in augustus een herseninfarct gehad. Daardoor kon ik ongeveer 1-2 maanden helemaal niet schrijven. In de daaropvolgende 3 maanden schreef ik slechts enkele woorden, zoals “mus”, “bier”, “melk” en “tuin”. Nu kan ik weer hele zinnen schrijven, maar dat gaat nog steeds moeilijk voor me.’. Lees in deze blog meer over hoe A.I. mensen met afasie kan helpen communiceren.

AfasieNet - Blog door Matthijs en Ilona over ‘schrijven met kunstmatige intelligentie’