Nieuws over hersenletsel

Terug

Artikel ‘Communicatievaardigheden bij afasie verbeteren’

Waarom is de ene persoon met taalproblemen na hersenletsel communicatief vaardiger dan de andere persoon met taalproblemen? Hoe kun je in behandelingen hun alledaagse communicatie verbeteren? Rimke Groenewold, onderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), onderzocht het en kwam gaandeweg tot verrassende resultaten. Mede door in het onderzoek nauw samen te werken met ervaringsdeskundigen, naasten en afasietherapeuten.

Ongeveer 1 op de 5 mensen krijgt taalproblemen na een beroerte. Het taalnetwerk weet zich weliswaar aan te passen aan de veranderingen, maar de mate waarin de taalfunctie herstelt, verschilt per persoon. Na een beroerte kunnen mensen bijvoorbeeld niet op woorden komen of hebben moeite met grammatica. Sommigen hebben vooral moeite met praten, anderen juist met begrijpen, lezen of schrijven. Deze taalstoornis heet afasie.

De Britse onderzoeker Audrey Holland zei ooit: ‘Sommige mensen met afasie kunnen beter communiceren dan praten’. Oftewel: de ene persoon met een taalprobleem blijkt communicatiever dan de andere persoon. Dat kan door non-verbale communicatie en andere alternatieve strategieën, zoals gebaren, houding, een knipoog, een duimpje. Maar waarom kan de een dit beter dan de ander? En hoe kunnen we mensen met afasie helpen om hun communicatie in alledaagse situaties te verbeteren?

Rimke Groenewold wilde deze hiaten in de theorie en praktijk opvullen. Zij is senior onderzoeker aan het UMCG. Rimke schreef een onderzoeksvoorstel voor het programma Gewoon Bijzonder. In februari 2021 ging COPACA, Communicatie en participatie bij chronische afasie van start.

Het onderzoek is inmiddels afgerond. Een mooi moment om Rimke te vragen naar haar ervaring en de resultaten. En vooral ook om haar collega’s in het kernteam hierover te spreken. Want ervaringsdeskundige Rick Bakker en afasietherapeut Majoke van der Werff werkten van begin tot eind mee aan dit onderzoek. Dat bleek een gouden greep voor nog relevantere uitkomsten. Lees het volledige, door Ger Dreijer geschreven, artikel op de website van ZonMw.

Artikel ‘Communicatievaardigheden bij afasie verbeteren’