Nieuws over hersenletsel

Terug

Brein in Beeld on tour tijdens Brain Awareness Week.

De Brain Awareness Week (13-19 maart 2018) is een jaarlijks mondiaal evenement waar hersenonderzoekers hun werk uitleggen aan geïnteresseerden buiten het veld. 

Brein in Beeld organiseert daarom ook een reeks activiteiten in de Randstad, waarbij vooraanstaande onderzoekers vertellen over de werking van het brein.

 

 

 

 

 

 

Neurowetenschap en Vrouwe Justitia @ Het Dolhuys, Haarlem
Dinsdag 13 maart 2018 – Inloop 19:00 / Start 19:30

 

Waarom zijn sommigen in staat tot dingen die bij anderen alleen maar afgrijzen opwekken?

Deze vraag beheerst de huidige forensische psychiatrie, zeker nu nieuwe technieken nieuwe mogelijkheden tot onderzoek bieden.

Aangetoond is dat het brein van een crimineel wel degelijk afwijkingen vertoont. Zijn deze afwijkingen aangeboren of toch ontstaan door externe factoren, zoals traumatische ervaringen?

Sprekers prof. Arne Popma en prof. Gerrit Glas geven een duolezing en gaan met elkaar en het publiek in gesprek.

De avond wordt afgesloten met een rondleiding in het Dolhuys, over de historie van de behandeling van (forensisch) psychiatrische patiënten.

 

Professor Arne Popma is hoogleraar forensische psychiatrie aan de Universiteit Leiden en tevens verbonden aan De Bascule als jeugd- en kinderpsychiater, waar hij ook het hoofd van de afdeling is.

Arne onderzoekt de ontwikkeling van antisociaal en agressief gedrag onder jongeren en heeft geholpen bij de opzet van een academische werkplaats bij de Nieuwe Kans, dat zich inzet voor de interventie onder groepen adolescente delinquenten. Als hoogleraar werkt Arne ook veel mee aan wetenschappelijk onderzoek binnen criminologie en strafrecht.

Professor Gerrit Glas haalde zowel zijn geneeskunde- als cum laude filosofiediploma aan respectievelijk de UvA en de VU, alvorens zich te specialiseren op het vakgebied van psychiater en groepstherapeut aan het AMC.

Door de bijzondere combinatie van filosofie en psychiatrie heeft Gerrit een unieke kijk op het psychisch functioneren van de mens.

In 2016 is Gerrit benoemd tot de eerste Nederlandse hoogleraar van de filosofie van de neurowetenschappen aan VUmc, waar hij zich bezighoudt met de vraag ‘wat is translationeel onderzoek binnen de neurowetenschap?’.

 

Haal hier tickets

 

Het brein in bloei @ NEMO Science Museum Amsterdam
Donderdag 15 maart 2018 – Inloop 19:00 / Start 19:30

 

Het brein ondergaat grote veranderingen tot volwassenheid.

Samen met feedback uit de omgeving is dit van invloed op de ontwikkeling van ons gedrag.

Er wordt hier op verschillende manieren onderzoek naar gedaan: bijvoorbeeld naar het effect van feedback of de kwaliteit van onderlinge relaties op hersenontwikkeling.

Zo krijgen we een beter beeld van de relatie tussen de ontwikkeling van het brein en het gedrag van opgroeiende kinderen. 

Nienke van Atteveldt (onderwijsneurowetenschapper) en Steven Pont (ontwikkelingspsycholoog) zullen hier een duo-lezing over houden.

Hierna volgt een interactieve quiz, dus let goed op!

De avond wordt gemodereerd door Martijn van Calmthout (wetenschapsjournalist Volkskrant).

 

Dr. Nienke van Atteveldt is gepromoveerd in de cognitieve neurowetenschappen en is werkzaam geweest bij verschillende buitenlandse topinstituten waaronder Columbia University. Ook heeft zij met haar onderzoek vele prestigieuze beurzen gekregen, waarvan meest recentelijk een ERC Starting Grant (€1,6 miljoen). Nienke is nu werkzaam als onderwijsneurowetenschapper aan de VU in Amsterdam en heeft het boek ‘Kijken in het brein’ geschreven.

Steven Pont studeerde aan de UvA  ontwikkelingspsychologie, een tak binnen de geesteswetenschap waarbij de nadruk voornamelijk op de individuele ontwikkeling ligt. Later studeerde hij af als systeemtherapeut bij het NISTO, waarbinnen juist het belang van de sociale omgeving wordt benadrukt. Met deze twee invalshoeken als basis kwamen daar mediation (Nederlands Instituut van Psychologen) en socratische gesprekstechnieken (Filosofie In de Praktijk) daar later in zijn werk ook nog bij. Steven heeft onder andere het boek ‘Mensenkinderen’ geschreven en is vaak te gast op radio en televisie.

 

Haal hier tickets

 

Frankenstein’s Brein voor Kids (8-12 jaar) @ Boerhaave Museum, Leiden
Zaterdag 17 maart 2018 – Start 10:00 of 13:00

 

Spelenderwijs leren over onze hersenen: van anatomie naar neurofilosofie tijdens een dag in Boerhaave!

Kinderen kunnen vandaag een bijzonder kijkje nemen in de wereld van de ‘maakbare mens’!

Op deze dag krijgen ze de kans de rol van dokter Frankenstein te spelen en te ontdekken hoe het brein eruit ziet.

Door middel van interactieve workshops en spelletjes zullen de kinderen kennismaken met hersenanatomie en de functies die bepaalde delen van het brein hebben.

Na een rondleiding door het Museum zullen de kinderen op een (neuro)filosofische manier gaan nadenken over hoe graag we een ‘maakbare mens’ zouden moeten willen.

Vrijwilligers van Brein in Beeld verzorgen de workshops.

 

Er zijn twee rondes: 10:00-12:00 & 13:00-15:00

Inschrijvingen voor de workshops in Boerhaave: 10:00u of 13:00u 

Brein in Beeld on tour tijdens Brain Awareness Week.