Nieuws over hersenletsel

Terug

Britse ziekenhuis kinderen gerust voor MRI met virtual reality

Zelfs al volwassene kan het al eng zijn om een MRI-scan te moeten laten maken, laat staan als je kind bent. Je zit in een kleine ruimte, hoort harde geluiden en moet perfect stil blijven liggen. Voor veel patiënten – en dan vooral kinderen – is dit doodeng en behoorlijk moeilijk. Het Britse ziekenhuis King's College Hospital wil de ervaring nu iets gemakkelijker maken met een virtual reality-app genaamd My MRI.



Zelfs al volwassene kan het al eng zijn om een MRI-scan te moeten laten maken, laat staan als je kind bent. Je zit in een kleine ruimte, hoort harde geluiden en moet perfect stil blijven liggen. Voor veel patiënten – en dan vooral kinderen – is dit doodeng en behoorlijk moeilijk. Het Britse ziekenhuis King’s College Hospital wil de ervaring nu iets gemakkelijker maken met een virtual reality-app genaamd My MRI.

De app moet patiënten geruststellen voor ze de scanner in gaan. In de 360-gradenvideo, die je met bijvoorbeeld een Google Cardboard kunt bekijken, zie je precies wat er gaat gebeuren. Je komt aan in het ziekenhuis, kleed je om en stapt de scanner in. Zo sta je niet voor verrassingen als je de scan daadwerkelijk moet laten maken.

De video’s zijn erg eenvoudig, maar kunnen wel veel impact hebben. Als kinderen namelijk niet zenuwachtig zijn, is de kans kleiner dat ze onder narcose hoeven te worden gebracht. Daarnaast verloopt het proces mogelijk ook een stuk sneller, wat voor beide partijen prettig is.

 

Nuttig

Jonathan Ashmore, een MRI-arts, en Jerome Di Pietro, een app-ontwikkelaar, hebben de app samen gemaakt. “Ik kreeg een 360-gradencamera als cadeau”, vertelt Ashmore. “Ik wilde het gebruiken om zenuwachtige kinderen die ik het ziekenhuis in komen te helpen.”

En dat blijkt te werken. Matthew Down, een tienjarige die ieder jaar een scan moet laten maken, vertelt dat hij bij zijn eerste scan behoorlijk zenuwachtig was. “Ik wist niet wat ik moest verwachten. Zelfs al had mijn vader uitgelegd hoe het verliep, kon ik me niet voorstellen hoe het zou zijn.” De app is volgens hem dan ook erg nuttig voor kinderen die voor het eerst een scan krijgen.

De app kun je gratis downloaden voor Android, binnenkort moet er ook een iOS-versie komen. Voor nu gaat het nog om een proef, die bij sommige patiënten wordt aangeraden. Ashmore hoopt echter dat het in de toekomst zo ver uitgebreid wordt dat er een VR-headset klaarligt in de wachtruimte.

Britse ziekenhuis kinderen gerust voor MRI met virtual reality