Nieuws over hersenletsel

Terug

Cognitieve klachten na hersenletsel? Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?

Cognitieve klachten na hersenletsel? Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek om een beter beeld te krijgen van de relatie tussen klachten en cognitieve vaardigheden? Meer informatie klik hier.

Als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kunnen problemen in de denkfuncties (cognitieve functies) ontstaan. Dit kan een negatieve invloed hebben op het dagelijks functioneren. In de huidige neuropsychologie brengen we cognitieve functies (zoals geheugen, taal, aandacht) in kaart via verschillende pen-en-papier tests. De prestaties op deze tests blijken helaas geen goede voorspellers te zijn voor het complexe en dynamische functioneren van alledag. Wij onderzoeken aanvullende meetinstrumenten met als voordeel meer uitkomstmaten en afname in een meer dynamische omgeving.

WAT HOUDT DEELNEMEN AAN HET ONDERZOEK IN?
Het onderzoek vindt éénmalig plaats in het UMC Utrecht of in De Hoogstraat Revalidatie (op afspraak) en duurt ongeveer 1,5 uur. Tijdens dit onderzoek nemen wij een virtuele boodschappentaak af, een digitale testbatterij en vult u voorafgaand thuis een klachtenlijsten in. Bent u in poliklinische behandeling in deze centra? Dan kan de afspraak gekoppeld worden.
U ontvangt een VVV-bon van €10,- voor deelname. Helaas is deelname niet mogelijk bij een diagnose van epilepsie.

WIE KAN DEELNEMEN AAN HET ONDERZOEK?
Wij zijn voor ons onderzoek op zoek naar 150 mensen met:
- niet-aangeboren hersenletsel (beroerte, hersentrauma, etc.),
- die klachten ervaren in de denkfuncties (zoals geheugen en aandacht),
- die 18 jaar of ouder zijn.

Daarnaast zijn wij voor ons onderzoek op zoek naar een controlegroep van 50 mensen zonder hersenletsel.

Cognitieve klachten na hersenletsel? Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?