Nieuws over hersenletsel

Terug

COPACA - Meedoen met afasie. Doe ook mee!

COPACA (Communicatie en participatie bij chronische afasie) is een onderzoeksproject uitgevoerd voor en door mensen met afasie, afasietherapeuten en onderzoekers. Mensen met een afasie hebben moeite met communicatie. Dat maakt dat deelnemen aan de maatschappij moeilijker gaat. Toch kunnen sommige mensen met afasie beter communiceren dan andere. Zelfs als hun taalproblemen vergelijkbaar zijn. In dit project wordt onderzocht hoe dat komt.

COPACA heeft twee doelen. Een theoretisch doel: Het opdoen van nieuwe kennis over communicatievaardigheden en participatie van mensen met chronische afasie. En een praktisch doel: Het ontwikkelen van behandelmateriaal gericht op communicatievaardigheden en participatie van mensen met chronische afasie.

In dit onderzoeksproject spelen ervaringsdeskundigen en professionals een centrale rol. Zij zijn immers degenen die weten waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen en welke behoeften er bestaan. Deze aanpak, participatief actieonderzoek, is gericht op participatieve creatie van kennis én actie. Het onderzoeksproject wordt gefinancierd door ZonMw en de Hersenstichting en is onderdeel van het programma Gewoon Bijzonder.  Het onderzoeksproject is gestart in februari 2021 en duurt 3 jaar. Op de website Meedoen met afasie lees je alles over dit project. Ben je ervaringsdeskundig? Ben je een naaste? Ben je logopedist? En wil je bijdragen aan dit onderzoek? Dat kan hier. Op de website van Kennisplein gehandicaptensector lees je meer over dit onderzoek. Ook kun je daar de voortgangsvideo’s bekijken.

COPACA - Meedoen met afasie. Doe ook mee!