Nieuws over hersenletsel

Terug

Cursussen van SIZ Twente

Hier leest u het aanbod voor jonge mantelzorgers.Cursus 'Piep en de schatkist': start in februari  4-8 jaar

Tijdens de Piep-cursus neemt Piep de muis je mee op avontuur, waarbij jij je schatkist gaat vullen met dingen die handig zijn als je opgroeit als jonge mantelzorger. We gaan samen verschillende spelletjes en activiteiten doen en ook praten we met elkaar over hoe het thuis gaat. Waar wordt jij boos, blij of verdrietig van? Wat vind je lastig en wat doe je dan? We komen veel te weten over elkaar en je herkent vast een hoop. Aan het eind van de cursus zit je schatkist vol met tips voor thuis. De Piep-cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten voor de kinderen en één ouderbijeenkomst. Per cursus nemen 6 kinderen deel.
De piep-cursus wordt aangeboden voor deelnemers uit de gemeenten: Borne, Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland, Enschede en de Hof van Twente.


Brussencursus: start in februari  9-12 (Basisschool) & 12-15 (V.O.)

Jonge mantelzorgers met een bijzondere broer of zus met bijvoorbeeld een beperking, ziekte, autisme of ADHD kunnen mee doen met onze brussencursus! In onze cursus krijgen zij informatie over de beperking/ziekte, tips over hoe zij met hun broer/zus om kunnen gaan en worden ervaringen uitgewisseld met andere brussen. Dit alles door veel actief bezig te zijn en ook belangrijk; voldoende ruimte voor gezelligheid. Een echte aanrader voor kinderen, die het soms best eens lastig vinden om een bijzondere broer of zus te hebben!
De brussencursus wordt aangeboden voor deelnemers uit alle gemeenten in ons werkgebied.


Kind van cursus: verwacht in 2017  9-12 & 12-15 (V.O.)

Wij horen vaak van ex-deelnemers van de brussencursus hoe fijn zij deze vonden, omdat we ook graag een soortgelijke cursus willen bieden aan kinderen, die een vader of moeder hebben met een langdurige zieke, beperking of psychische problemen, gaan we nu ook een 'kind van..' cursus ontwikkelen. In deze cursus kunnen kinderen andere jonge mantelzorgers met een bijzondere papa/mama ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ze krijgen uitleg over de ziekte/beperking en ook hoe je om kunt gaan met allerlei dingen waar je mee te maken krijgt als jonge mantelzorger. We gaan kijken naar wie jij bent en waar je goed in bent. We doen dit uiteraard met veel spelletjes en gaan lekker creatief aan de slag. Als de cursus klaar is, laten we jullie dat z.s.m. weten! Wil je nu al wat meer weten over deze cursus, neem dan gerust alvast contact met ons op.
De Kind van cursus zal niet in alle gemeenten worden aangeboden. In januari volgt het definitieve overzicht!


JMZ-cursus: start doorlopend  9-12, 12-15 & 16-21 jaar

De JMZ-cursus is bedoeld voor jonge mantelzorgers van 9-12, 12-15  en 16-21 jaar, die opgroeien met een langdurig ziek of beperkt gezinslid. Tijdens de cursussen leren de jmz'ers over zich zelf en worden onderling ervaringen en tips uitgewisseld. Ook wordt ingegaan op de persoonlijke omgeving van de jmz'er en over grenzen stellen in het algemeen en voor jonge mantelzorgers in het bijzonder. Door middel van een drietal spellen op basis van levend stratego, party & co en theatersportspelletjes, worden de deelnemers uitgedaagd om op een luchtige en positieve manier het gesprek aan te gaan en na te denken over de dingen waar ze als jonge mantelzorger tegen aan lopen. De cursus bestaat uit 3 bijeenkomsten. De cursussen gaan van start op het moment dat minimaal 6 deelnemers zijn aangemeld. Per groep kunnen maximaal 8 kinderen deelnemen.
De JMZ-cursus wordt aangeboden voor deelnemers uit alle gemeenten binnen ons werkgebied.

Cursussen van SIZ Twente