Nieuws over hersenletsel

Terug

Deep Brain Stimulation onder narcose een succes

Een Deep Brain Stimulation, of DBS-operatie, is een geavanceerde behandelmethode die in beeld komt bij gevorderde parkinson. Lange tijd was het voor de operatie nodig om wakker te zijn. Dat hoeft nu niet meer. Onderzoek, gefinancierd door ParkinsonNL, heeft uitgewezen dat de operatie onder narcose meer comfort oplevert dan wanneer patiënten wakker zijn. Ook zijn er nu twee operaties per dag mogelijk in plaats van één per dag. Én meer vrouwen kiezen voor de DBS operatie nu het onder narcose kan. ParkinsonNL is trots op deze positieve uitslagen van dit door hen gefinancierde onderzoek!

Diepe hersenstimulatie (Deep Brain Stimulation; DBS) is een behandeling die de motorische klachten (zoals het trillen van ledematen) bij de gevorderde fase van de ziekte van Parkinson kan verlichten bij sommige patiënten. Bij een operatie worden twee piepkleine elektroden in bepaalde delen van de hersenen geplaatst. Deze delen hebben een belangrijke functie bij het coördineren van bewegingen, emoties en of cognitieve functies. Die elektroden geven met behulp van een batterij stroomstootjes af. De signalen die problemen veroorzaken worden zo als het ware tegengehouden. In het artikel op de website van ParkinsonNL lees je alles over Diepe hersenstimulatie.

Persoonlijk verhaal: Niels over zijn DBS-operatie

Niels Peteri, ontwerper van de kokendwaterkraan Quooker én ambassadeur van ParkinsonNL, kreeg zes jaar geleden te horen dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Eind 2020 onderging hij een Deep Brain Stimulation operatie. Drie weken later stond hij alweer op de ski’s. Op de website Parkinson NL lees je over zijn ervaring ‘Het is geen wondermiddel, maar het heeft mij enorm geholpen’.

Wij schreven eerder Over ‘Deep Brain Stimulation’ bij de ziekte van Parkinson.

Deep Brain Stimulation onder narcose een succes