Nieuws over hersenletsel

Terug

Hersenz is gestart met online behandeling.

Zorgorganisatie Hersenz en eHealth platform Jouw Omgeving hebben samen online behandelingen ontwikkeld voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel.

De komende maanden gaan cliënten bij Hersenz-Middin, Hersenz-InteraktContour en Hersenz-De Noorderbrug de online-behandeling testen. 

E-health platform Jouw Omgeving heeft een driejarige samenwerkingsovereenkomst getekend met zorgverlener Hersenz.

Cliënten van Hersenz, mensen met niet-aangeboren hersenletsel, krijgen vanaf nu blended hulpverlening aangeboden via het online portal van Jouw Omgeving.

De Hersenz behandelmodules zijn samen met behandelaars gedigitaliseerd en sluiten visueel en qua interactie goed aan bij deze specifieke doelgroep die moeite heeft met complexe taken en interfaces.

 

 

Hersenz is een samenwerking tussen dertien verschillende zorgorganisaties die cliënten behandelen met niet-aangeboren hersenletsel.

 

 

Deze cliënten werkten al met een uniforme behandelmethode, in groepsverband en individueel aan huis, die nu ook online beschikbaar zijn. Zo kunnen zij thuis en op elk gewenst moment zelfstandig aan hun behandeldoelen werken.  

 

Judith Zadoks is programmamanager bij Hersenz: “Wij kiezen voor deze mix aan behandelvormen om cliënten meer eigen regie te geven, maatwerk te kunnen bieden en het thuisfront makkelijker te betrekken.

Daar passen de online behandelmodules natuurlijk goed bij en die mogen anno 2018 eigenlijk ook niet meer ontbreken. Met dank aan de creatieve en constructieve aanpak van Jouw Omgeving hebben we dit kunnen realiseren.”

“Want hier lag voor ons een extra uitdaging”, vult Robbert Slotman van Jouw Omgeving aan. “Ruim een jaar geleden zijn wij gestart met de ontwikkeling van passende modules. Het bleek minder eenvoudig te zijn om behandelingen een-op-een te digitaliseren omdat deze doelgroep moeite heeft met informatieverwerking en een benadering vraagt die veel visueler is. We hebben daarom heel veel aandacht besteed aan het ontwerp en vormgeving tijdens het ontwikkelproces. Daarbij zijn wij enorm geholpen met de intensieve betrokkenheid van de behandelaars van Hersenz voor de inhoudelijke input.”  

 

In 2017 hebben cliënten van Hersenz-Middin, Hersenz-InteraktContour en Hersenz-De Noorderbrug als eerste de online-behandelingen via Jouw Omgeving getest.

Zij volgden de module ‘Grip op je energie’. Na een positieve evaluatie van deze pilot zijn ook de behandelmodules ‘Omgaan met veranderingen’, ‘Aandacht en geheugen’ en ‘Plannen en organiseren’ gerealiseerd.

Bedoeling is dat de Hersenz-organisaties met zo’n 1.800 cliënten gebruik gaan maken van Jouw Omgeving.

 

Zadoks: “We zitten nog middenin het implementatieproces. De modules zijn prachtig en nu moeten behandelaars de digitale omgeving in de praktijk gaan gebruiken.

Dat gaat ook over de communicatie met cliënten en met elkaar als interdisciplinair team. Jouw Omgeving biedt heel veel mogelijkheden, maar je moet wel weten wat je wil en daar afspraken over maken.

Daarin trekken we goed samen op met Jouw Omgeving. Behandelaars krijgen ook scholing en intervisie. Met een gezamenlijk ontwikkelteam bespreken we hoe techniek, vormgeving en praktijk elkaar kunnen versterken.

De eerste ervaringen zijn positief.”

Hersenz is gestart met online behandeling.