Nieuws over hersenletsel

Terug

Epilepsie tegengaan met elektrodes op het hoofd

Het stimuleren van de hersenen met diep ingebrachte elektrodes is succesvol, maar erg ingrijpend. Onderzoekers van de TU Eindhoven, Kempenhaeghe, Philips Neuro en Universiteit Gent experimenteren daarom met een nieuwe methode. Daarbij stimuleren ze de hersenen van een cliënt met elektrodes die op het hoofd worden geplaatst, in plaats van erin. Momenteel loopt er een onderzoek waarbij electrodes niet in het hoofd maar buiten het hoofd worden geplaatst. Daarbij is het nog lastiger om de juiste plek in de hersenen te bereiken. Onderzoekers verwachten dat een nieuw medisch instrument van Philips Neuro de oplossing biedt voor het in kaart brengen van aanvallen in een specifiek deel van de hersenen. Het instrument heeft drie kenmerken:

  • Bestaat uit 256 elektrodes
  • Meet de activiteit in de hersenen
  • Kan gericht stroom aanbrengen 

Hoe werkt het instrument?

Het instrument brengt in kaart waar in de hersenen een epileptische aanval plaatsvindt. Vervolgens is het mogelijk om dat punt te stimuleren. Dit gebeurt door middel van een elektrisch signaal die het tegenovergestelde is van het gemeten signaal. Volgens Paul Boon (klinisch onderzoeksleider en hoogleraar van de UGent en TU Eindhoven) kun je met deze methodiek de epileptische aanval 'uitdoven.' Onderzoekers gaan bekijken of dit zowel werkt met gelijkstroom als wisselstroom. 

Het onderzoek bestaat uit vier stappen:

  1. Ontwikkeling van een rekenmodel op maat om de epileptische aanval na te bootsen 
  2. Vastleggen van de waarden van de stimulaties
  3. Bepalen hoe we het effect van de stimulatie kunnen meten
  4. Resultaten testen op menselijke proefpersonen 

Onderzoekers willen met deze methode mensen met ernstige epilepsie een behandeling op maat aan te bieden.

Epilepsie treft ongeveer 120.000 mensen in Nederland. Daarvan reageert dertig procent van hen niet op de voorgeschreven medicijnen. Ze krijgen vaak te maken met epileptische aanvallen. Voor deze mensen kan elektrische breinstimulatie een oplossing zijn. Bij diepe breinstimulatie worden er elektrodes diep in de hersenen ingebracht. Uit onderzoek blijkt dat deze methode effectief is. Hoewel het heel precies werk is lukt het om het juiste hersengebied te prikkelen. 

Voor het project worden twee promovendi en een postdoc aangesteld. Het onderzoek wordt uitgevoerd door TU/e, Kempenhaeghe en Philips. 

Epilepsie tegengaan met elektrodes op het hoofd