Nieuws over hersenletsel

Terug

‘Geef om je hersenen’ gemist? Terugkijken en doneren doe je zo!

Gisteravond was de zesde editie van ‘Geef om je hersenen’ op tv. Omroep MAX en de Hersenstichting vragen met dat programma aandacht voor het stijgende aantal mensen dat te maken krijgt met een hersenaandoening. In Nederland heeft één op de vier mensen namelijk een hersenaandoening. Een hersenaandoening zet je leven op z'n kop, ook dat van je naasten. De presentatie is in handen van Sybrand Niessen en Martine van Os. Bekende en onbekende Nederlanders vertellen in de uitzending hun persoonlijke verhaal en laten zien hoe het is om te leven met een hersenaandoening. Zo vertellen Rob de Nijs en zijn vrouw hoe hun leven veranderde nadat Rob de diagnose parkinson kreeg. Rob: "Mijn korte memorie is vervelend en het trillen is erger geworden. Het is een vertragende ziekte.". De behandelaar van Rob de Nijs, neuroloog en Parkinson-specialist Bas Bloem, vertelt ons meer over parkinson en parkinsononderzoek. Onderzoek dat zo belangrijk is, omdat het een ingewikkelde en nog niet te genezen ziekte is. En omdat het aantal mensen met parkinson de komende jaren zal toenemen als we niets doen.

Ook zien we onder andere het verhaal van Jeffrey (34). Hij kreeg in 2018 een spontane hersenbloeding en drie dagen later een herseninfarct. Hij heeft een halfzijdige beperking en afasie, waardoor hij nauwelijks nog kan praten. In de uitzending zien we dat dit een grote impact op het hele gezin heeft. Zijn vrouw Corrie: "Jeffrey kan niet meer de vader zijn, die hij zou willen zijn. En mijn rots in de branding is weg. Dit is iets wat je niemand gunt en mee wil laten maken."

Geniet van optredens van Alain Clark, Emma Heesters en Ernst Daniël Smid met zijn dochter Coosje. Nico Dijkshoorn zal een gedicht ten gehore brengen over zijn eigen ervaring met een hersenaandoening. Naast deze prachtige verhalen en optredens vertelt neurochirurg Wilco Peul je graag meer over veelbelovend onderzoek naar traumatisch hersenletsel. Het programma kun je terugkijken op NPOStart. Doneren doe je op de website van de Hersenstichting.

‘Geef om je hersenen’ gemist? Terugkijken en doneren doe je zo!