Nieuws over hersenletsel

Terug

Herstellen is topsport in nieuwe kliniek voor hersenrevalidatie.

Zo op het eerste oog lijkt er niks mis met Pieter Kremer (25), maar schijn bedriegt.

“Dat is het lastige met hersenletsel, het is vaak niet te zien”, vertelt hij.  

Kremer is de eerste patiënt die zijn intrek neemt in het Daan Theeuwes Centrum in Woerden, een speciaal revalidatiecentrum voor jongeren met ernstig hersenletsel.

Het geheugen van Pieter Kremer werkt niet naar behoren. Ook heeft hij concentratieproblemen. 

De oorzaak: zwaar hersenletsel na een ongeluk. Vijf dagen na het lopen van de marathon in Rome is Pieter met vrienden een weekendje in België, waar hij van een wenteltrap valt.



Pieter belandde in coma.

Zowel de artsen als zijn ouders wisten niet hoe hij eruit zou komen. Pieter was halfzijdig verlamd en kon niet meer praten.

Vijf maanden later, na al een tijd gerevalideerd te hebben, loopt én praat hij weer. Toch is Pieter nog lang niet klaar met revalideren.

Hij is blij dat hij naar het Daan Theeuwes Centrum kan, waar hij uren per dag gaat trainen.

 

De opening van het Daan Theeuwes Centrum is een primeur in Nederland.

Naamgever is Daan Theeuwes, die vijf jaar geleden zelf een ernstig hersenletsel oploopt door een scooterongeluk.

Hij had veel baat van de revalidatie in Atlanta. Het Shepherd Center in Atlanta heeft Adriaan Theeuwes geïnspireerd de Nederlandse variant voor intensieve neurorevalidatie te starten.

 

De hersenen van jongeren zijn leniger dan die van ouderen, en door intensieve training is de kans op herstel veel groter dan door reguliere revalidatie.


In Nederland krijgen jaarlijks zo’n 400-600 jongeren te maken met ernstig niet-aangeboren hersenletsel.

Door bijvoorbeeld een (verkeers)ongeluk, sport of zinloos geweld. Het merendeel van hen komt terecht in de chronische zorg, zoals verpleeghuizen en woongroepen.

In het nieuwe revalidatiecentrum ligt de focus op het maximaal haalbare. Er moet daarom hard getraind worden in het nieuwe revalidatiecentrum.

“Dat is heel intensief. Het is keihard werken, Daan noemt het zelf weleens topsport”, vertelt Adriaan Theeuwes.

 

Ook de familie is nauw betrokken bij het revalidatieproces. “De focus ligt niet alleen op revalidatie, maar ook op verwerking en het betrekken van de familie in het proces.

Hoe meer de naasten erbij betrokken zijn, hoe groter het resultaat zal zijn”, aldus Theeuwes.

Om dit te tot stand te brengen werken professionals van verschillende disciplines intensief met elkaar samen.

Revalidatieartsen, neuro- en gz-psychologen, ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten, maar ook een zangcoach. Behandeling in het centrum wordt vergoed door de zorgverzekeraars.


Hoe lang Pieter in het Daan Theeuwes Centrum blijft is nog niet zeker. Zijn doel is alles weer te kunnen wat hij voor zijn hersenletsel ook deed. “De vraag is of dit kan, maar het is wel mijn bedoeling. Ik zou graag weer gaan studeren”.

Herstellen is topsport in nieuwe kliniek voor hersenrevalidatie.