Nieuws over hersenletsel

Terug

Het LUMC onderzoekt of een schoner brein leidt tot minder hersenbloedingen

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum gaan met een subsidie van de Hersenstichting onderzoeken of en hoe de hersenen beter schadelijke eiwitten kunnen afvoeren. Het idee is dat hierdoor de kans op hersenbloedingen afneemt. Ze willen dit bereiken door diepe slaap te stimuleren en door een bepaalde zenuw te activeren.

Diepe slaapstimulatie

Tijdens het slapen voert het glymfatisch systeem in de hersenen schadelijke eiwitten af, ‘het schoonmaken van de hersenen’. Dat is belangrijk want die schadelijke eiwitten maken de bloedvaten broos en kwetsbaar waardoor het risico op hersenbloedingen toe neemt. Tijdens de díépe slaap voert het brein nog veel meer schadelijke eiwitten af. Neuroloog Rolf Fronczek onderzoekt of een medicijn die diepe slaap bevordert. Waardoor de kans op hersenbloedingen afneemt.

Zenuwstimulatie

Daarnaast lijkt de werking van het schoonmaaksysteem negatief beïnvloed te worden door elektrische ontladingen van hersencellen. Die ontladen kun je verminderen door een specifieke zenuw, de nervus vagus, te stimuleren. Neuroloog Marieke Wermer onderzoekt samen met dr. Fronczek of je met een apparaatje die nervus vagus kan stimuleren, zodat het schoonmaaksysteem optimaal blijft werken.  

Met de subsidie van de Hersenstichting kunnen Fronczek en collega’s dit onderzoek realiseren. “Ik vind het heel leuk en tegelijkertijd spannend om deze studie te starten. Ik ben benieuwd of we inderdaad kunnen aantonen dat het glymfatisch systeem actiever wordt door diepe slaap en zenuwstimulatie.” Mocht deze theorie kloppen, dan zal dit onderzoeksvelden openen voor andere neurologische aandoeningen waarbij schadelijke eiwitten zich ophopen, zoals Alzheimer, Huntington en Parkinson. 

Lees over het onderzoek op de website van het LUMC en op de website van de Hersenstichting, hier en hier.

 

Het LUMC onderzoekt of een schoner brein leidt tot minder hersenbloedingen