Nieuws over hersenletsel

Terug

Hoe technologie de zelfstandigheid vergroot

Dankzij technologie vond Tonnie Bieleman zijn zelfstandigheid voor een deel terug. Tonnie heeft niet-aangeboren hersenletsel en is 24/7 afhankelijk van zorg. In woonlocatie De Klokkenbelt van InteraktContour, waar Tonnie woont,  is grootschalig ingezet op technologie. Tonnie: “Het [de technologie] betekent een enorme vooruitgang voor mij. Er hoeft niet steeds iemand te komen helpen.".

De les van InteraktContour: neem de tijd voor implementatie van zorgtechnologie. De implementatie van de hulpmiddelen had heel wat voeten in de aarde, vertelt projectleider Nina Huijboom. “We hadden veel aandacht besteed aan het voortraject, maar leerden dat nazorg minstens zoveel aandacht behoeft.”

De Klokkenbelt is een woonlocatie van InteraktContour, een organisatie die zorg en ondersteuning biedt aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Het voormalige verzorgingshuis in Almelo is helemaal gerenoveerd en opnieuw ingericht. Daarbij is grootschalig ingezet op technologie. “We hadden daarbij drie doelstellingen”, vertelt Nina Huijboom. “De zelfredzaamheid van cliënten vergroten, de cliëntveiligheid verhogen en tijdswinst voor de medewerkers.” Daarmee begon een intensief voortraject. “In de allereerste fase heb ik diensten meegedraaid op de oude locaties om alle zorg in kaart te brengen”, aldus Nina. “Vervolgens heb ik met cliënten en medewerkers besproken hoe we kunnen bijdragen aan de doelstellingen. Op basis van hun input hebben we een selectie gemaakt van 21 hulpmiddelen: domotica waarmee cliënten zelf handelingen kunnen uitvoeren in de woning, en een zorgoproepsysteem waarmee elke cliënt gepersonaliseerde oproepknoppen heeft. Daardoor hebben medewerkers meer zicht op de inhoud van binnenkomende vragen.” Lees het volledige artikel op de website van Kennisplein Gehandicaptensector.

Ga zelf aan de slag met zorgtechnologie. De Innovatie-Route ondersteunt je bij het implementatieproces door het beschrijven van fases, etappes en hulpmiddelen. De Innovatie-Route is gebaseerd op onderzoeksinformatie en kennis uit de praktijk. Bekijk de Innovatie-Route op de website van Kennisplein Gehandicaptensector.

 

Hoe technologie de zelfstandigheid vergroot