Nieuws over hersenletsel

Terug

Het Leernetwerk ‘Hooi op je vork’ gaat van start in 2021.

Niet-aangeboren hersenletsel heeft ingrijpende gevolgen voor degene die het overkomt en diens omgeving. Vaak is iemand blijvend aangewezen op hulp. Het begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel roept veel vragen op. Hoe help je de persoon zijn leven weer op orde te krijgen? Wat wil hij bereiken en wat kan er nog? Hoe kom je hierover met elkaar in gesprek? Hoe kan je begeleiden zonder de regie over te nemen?

‘Hooi op je vork’ is ontwikkeld als handreiking bij het vinden van antwoorden op deze vragen. ‘Hooi’ is een model voor het ondersteunen van mensen met niet-aangeboren hersenletsel, zowel ambulant als op woonlocaties. ‘Hooi op je vork’ is in 1999 ontstaan en is samen met mensen met NAH, hun naasten en professionals ontwikkeld. Het model is bij uitstek geschikt om vraaggericht werken in de praktijk vorm te geven. De werkwijze wordt toegepast in tientallen organisaties in verschillende zorgsectoren, en ook door mantelzorgers thuis. Mensen met niet-aangeboren hersenletsel en begeleiders zijn zeer enthousiast over de werkwijze, zo blijkt ook uit onderzoek. Meer informatie lees je op de website van ‘Hooi op je vork’. Deze website wordt binnenkort vernieuwd en er komt een toolbox voor alle ideeën en hulpmiddelen uit het Hooi-gebruikers-netwerk. Dus hou die website in de gaten.

Het Leernetwerk ‘Hooi op je vork’ gaat voor het eerst van start in 2021! Er is door diverse Hooi-gebruikers gevraagd om de intervisie weer op te starten. Daarnaast zoeken ze naar een manier waarop mensen die Hooi op je vork gebruiken op de hoogte kunnen blijven van nieuwe ontwikkelingen en hun vragen kunnen stellen, dan wel nieuws vinden. Om die reden willen ze de leernetwerksessie online als volgt inrichten: Het eerste uur een soort webinar; er wordt een thema of een nieuwe ontwikkeling met Hooi op je vork gepresenteerd, waarop mensen kunnen reageren. Het tweede uur is een intervisie-bijeenkomst, waarbij een van de deelnemers een casus inbrengt. Ze richten de intervisie op een Hooi-achtige manier in, dat wil zeggen dat we zoeken naar de wijze waarop de onderdelen van Hooi zijn toegepast en naar de vraag achter de vraag. Ze zullen er nog wat ervaring mee op moeten doen, omdat het nieuw is. De online-sessie zijn in dit eerste jaar gratis. Je kunt je opgeven via e-mail. Je krijgt dan een link met een online uitnodiging via Teams. De Leernetwerken zijn gepland op vrijdag 9 april en woensdag 30 juni 2021.

Het Leernetwerk ‘Hooi op je vork’ gaat van start in 2021.