Nieuws over hersenletsel

Terug

Inspiratie! Geïntegreerde revalidatiezorg in Friesland: ‘Inefficiëntie eruit, waarde erin’

‘Herstellen doet Richard het liefst thuis. Door een beroerte heeft hij hulp nodig, omdat hij moeite heeft met lopen en voor zichzelf zorgen. Hij wil hard werken om weer zelfstandig te kunnen functioneren. Een paar dagen per week verblijft hij in een revalidatiecentrum en doet daar dan oefeningen met de fysiotherapeut. Zodra zijn woning rolstoeltoegankelijk is, kan hij met online instructies bij de sportschool om de hoek verder oefenen. Vanaf dan gaat hij nog twee keer per week naar het centrum voor groepsbehandelingen en om te oefenen met nieuwe activiteiten. Tussendoor voert hij soms ook gesprekken met behandelaars via beeldbellen. Verder heeft hij in de kliniek al geleerd hoe de medicijnklok werkt. Dat is een automatische medicijndispenser waar op het juiste tijdstip het juiste medicijn uitrolt. Zo hoeft hij straks thuis niet te wachten tot iemand hem kan helpen. Zorg zoals Richard die in dit voorbeeld krijgt, noemen ze in Friesland geïntegreerde revalidatiezorg.

Op dit moment is het revalidatieaanbod in de provincie nog versnipperd. Er zijn vijf zorginstellingen met op acht locaties een GRZ-afdeling en er is één MSR-kliniek met acht poli’s. Het nieuwe concept gaat om een bestuurlijke fusie van Noorderbreedte Revalidatie (GRZ) en Revalidatie Friesland (MSR). Er ontstaat één revalidatie-instelling in een nieuw te bouwen kliniek, die in 2029 klaar moet zijn en dan fysiek verbonden is met Medisch Centrum Leeuwarden. Dankzij concentratie van klinische revalidatie, thuisrevalidatie en inzet van digitale middelen, zijn er minder bedden nodig.

“Het wordt geen bedrijfsverzamelgebouw, maar een geïntegreerd beddenhuis met één behandelteam”, benadrukt specialist ouderengeneeskunde Theo van Maaren. Vooruitlopend hierop slaan ze dus de handen ineen met Thuiszorg Het Friese Land. “Het centrale idee”, legt Van Maaren uit, “is dat revalidatiezorg meer bij de patiënt thuis plaatsvindt, ondersteund door de nieuwste technologie. Daardoor kunnen we naar verwachting met 30 procent minder klinische bedden toe”. Lees alles over deze plannen in het door Marc van Onna geschreven artikel, op de website van RevalidatieMagazine.

Inspiratie! Geïntegreerde revalidatiezorg in Friesland: ‘Inefficiëntie eruit, waarde erin’