Nieuws over hersenletsel

Terug

Intrigerend! ‘Arnhemse Bomen Vertellen’: Een ode aan de natuur en technologie

Onlangs werd in het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek het fantastische kunstproject ‘Arnhemse Bomen Vertellen’ officieel geopend. Het kunstproject, één van de vele activiteiten in het kader van 125 jaar Sonsbeekpark, is een fascinerende symbiose van natuur, kunst en technologie.

‘Arnhemse Bomen Vertellen’ biedt een buitengewone kans om bomen te ervaren op een manier die we nooit eerder konden. Met behulp van geavanceerde sensoren worden de verborgen levens van zes majestueuze bomen onthuld. Deze sensoren meten onder andere de beweging van de stam, de CO2- en wateraanvoer, en de temperatuur rond de bomen. Hierdoor krijgen bezoekers inzicht in de dynamische processen die zich in deze levende monumenten afspelen. De bomen vertellen ons hun verhaal!

Het project richt zich op zes bijzondere bomen, waaronder de 374 jaar (!) oude Poortwachter in Gulden Bodem, de majestueuze Rode Beuk in Zypendaal en uiteraard de indrukwekkende Eik in de Moerasweide. Elk van deze bomen heeft een eigen verhaal en unieke kenmerken die via de sensoren en QR-codes op nabijgelegen bankjes worden ontsloten. Bezoekers kunnen deze codes scannen om verhaalfragmenten, artistieke soundscapes en digitale beelden te ontdekken die zijn afgestemd op de data die door de sensoren wordt verzonden.

Het kunstenaarscollectief ‘Anaïs Berck’ is verantwoordelijk voor dit bijzondere kunstproject. De gratis wandelroute van ongeveer 7 kilometer, of de kortere route van 4 kilometer, begint bij Molenplaats Sonsbeek, waar bezoekers een kaart met de route kunnen ophalen. Deze route leidt langs de zes bomen, waarbij elk bezoek een nieuwe verrassing kan opleveren, afhankelijk van het moment van de dag en de meetgegevens van de sensoren. Wegens succes is de tentoonstelling ‘Arnhemse Bomen Vertellen’ verlengd tot en met 15 december 2024. Lees alles op de website ‘Arnhemse bomen vertellen’.

Intrigerend! ‘Arnhemse Bomen Vertellen’: Een ode aan de natuur en technologie