Nieuws over hersenletsel

Terug

Kinderen met hersentumor krijgen neuropsychologisch volgprogramma

Mooi nieuws uit het Prinses Máxima Centrum kinderoncologie. Kinderen die worden behandeld voor een hersentumor lopen grote kans op neurologische problemen met bijvoorbeeld geheugen, emoties en gedrag. Voor het eerst wordt nu onderzoek gedaan vóórdat deze problemen ontstaan. Het Brain CARE-programma volgt de ontwikkeling van kinderen met een hersentumor over de jaren door middel van diepgaand neuropsychologisch onderzoek. De resultaten van dit onderzoek hebben direct invloed op de zorg  voor het kind en daarmee hun kwaliteit van leven. In het programma is de zorg en de research samengevoegd, waardoor de belasting voor het kind en de ouders zo min mogelijk is.

Van alle kinderen met kanker hebben kinderen met een hersentumor het hoogste risico op het ontwikkelen van neuropsychologische problemen en verminderde kwaliteit van leven. Vroege signalering en zorg op maat is daarom van groot belang. De ontwikkeling van deze kinderen wordt in het Brain CARE-programma consequent gevolgd en dat werd tot nu toe nergens ter wereld op deze wijze gedaan: juist preventief in plaats van achteraf anticiperen. Het doel is het leveren van maximale zorg op maat, anticiperen op problemen in de toekomst en uiteindelijk de mogelijkheid voor het beantwoorden van onderzoeksvragen door het bundelen van data.

Het Brain CARE-programma wordt geleid door prof. dr. Martha Grootenhuis, researchgroep psycho-oncologie, en dr. Marita Partanen, researchgroep neuropsychologie, samen met de afdeling klinische neuropsychologie en dr. Femke Aarsen, teamleider. Lees op de website van het Prinses Máxima Centrum alles over het neuropsychologisch volgprogramma.

Kinderen met hersentumor krijgen neuropsychologisch volgprogramma