Nieuws over hersenletsel

Terug

Leuvense onderzoekers kraken eiwitraadsel van drie hersenziekten

We lazen mooi nieuws op de website van de Universiteit van Leuven. De opstapeling van één bepaald eiwit in de hersenen ligt aan de basis van drie heel verschillende ouderdomsgebonden aandoeningen. Tot voor kort wist niemand hoe dat kon. Onderzoek van het Laboratorium voor Neurobiologie en Gentherapie (KU Leuven) toont aan dat de vorm van het eiwit bepaalt welk ziektebeeld er optreedt.

De aanwezigheid van klonters van een bepaald eiwit (alfa-synucleïne) in de hersenen is kenmerkend voor drie verschillende aandoeningen: de ziekte van Parkinson (PD), meervoudig systeematrofie (MSA) en dementie met Lewy bodies (DLB). Al behoren deze ziekten tot dezelfde familie, onderling zijn er behoorlijk grote verschillen op klinisch en pathologisch vlak.

“Tot nu toe was het een raadsel waarom één en hetzelfde eiwit aan de oorzaak ligt van drie verschillende hersenaandoeningen”, zegt hoofdonderzoeker Dr. Anke Van der Perren. “Nu hebben we voor het eerst bij patiënten verschillende vormen van eiwitklonters kunnen vaststellen. Afhankelijk van de vorm treedt een andere aandoening en dus ook een ander ziektebeeld op.”

De inzichten over het ontstaan en de structuur van de eiwitklonters kunnen op termijn de deur openen naar een vroegere en betere diagnose, zegt professor Veerle Baekelandt. “Tot op vandaag is het heel moeilijk om deze drie hersenaandoeningen te diagnosticeren. We willen het complexe proces van de eiwitklonters nog verder ontrafelen om zo een beter inzicht te krijgen in de ontwikkeling van de ziektes. Op termijn hopen we dat deze schadelijke eiwitklonters kunnen worden opgespoord en dat een specifieke behandeling het ziekteproces kan vertragen of zelfs stoppen.” Het hele artikel leest u op de website. Daar is ook de link naar het volledige (Engelstalige) onderzoek.

Leuvense onderzoekers kraken eiwitraadsel van drie hersenziekten