Nieuws over hersenletsel

Terug

Minirobot Tessa ondersteunt mensen met hersenletsel.

Hoe kan een pratende minirobot mensen met niet aangeboren hersenletsel in het dagelijks leven ondersteunen?

Dat is de hamvraag in het drie jaar durende project waarbij diverse cliënten van InteraktContour ondersteund worden door hun nieuwe maatje: mini-robot ‘Tessa’.

De eerste Tessa werd vorige week in ontvangst genomen door bewoner Mellany van woonlocatie Spikvoorde in Deventer.

 



“Tessa is een mooi hulpmiddel voor mij. Zo kan ik niets meer vergeten”, verklaart Mellany.

Zij woont bij InteraktContour, de zorginstelling in Midden – en Oost-Nederland die gespecialiseerde hulp biedt aan mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH).

“Door cognitieve beperkingen als gevolg van haar hersenletsel, heeft zij problemen met het aanhouden van structuur in het dagelijks leven”, vertelt Lisette Schoenmaker, projectleider en adviseur e-health van InteraktContour.

En daarvoor is tinybot Tessa ingeschakeld: dit kleine sociale robotje activeert mensen door gedurende de dag ‘tips’ te geven.

Op de persoon afgestemde tips als ‘heb je je medicatie al ingenomen’ of ‘om 10 uur heb je een afspraak bij de kapper’ worden ingesteld door zorgverlener of mantelzorger.

Tessa geeft de tips met haar eigen zachtaardige stem op vooraf ingestelde momenten. “Zo wordt Mellany ondersteunt en kan zij zelfstandiger leven”, aldus Lisette.


InteraktContour verdeelt tien Tessa’s over vier van haar locaties en diverse cliënten die thuis begeleid worden in de regio Salland.

In dit project wordt samengewerkt met zorgkantoor Midden IJssel en Salland Zorgverzekeringen.

 

Projectleider Martijn van der Most van Salland Zorgverzekeringen licht toe: “Met behulp van Tessa behouden mensen langer de regie op hun leven en kunnen zij langer zelfstandig blijven wonen.

Dit ontlast ook de mantelzorger en kan dus voordelen hebben. Maar op welke vlakken ontzorgt Tessa en hoe precies?

Dat willen we aan de hand van dit project onderzoeken, met als doel te achterhalen of dit hulpmiddel vaker ingezet kan worden.” Om de resultaten van de tinybots goed in kaart te brengen, worden de komende jaren metingen gedaan bij zowel cliënten als zorgverleners en mantelzorgers. 

 

Het project met de 10 Tessa’s in Salland sluit aan bij het zogenaamde ‘Huis van de Toekomst’ van InteraktContour.

Woonlocatie De Burgelstee in Kampen wordt de komende jaren een pilotlocatie voor het toepassen van nog veel meer e-health hulpmiddelen.

Naast uiteenlopende hulpmiddelen zoals domoticasystemen en beeldhorloges, zullen drie cliënten in dit ‘Huis van de toekomst’ ook door Tessa’s ondersteund worden.

Minirobot Tessa ondersteunt mensen met hersenletsel.