Nieuws over hersenletsel

Terug

Mooie documentaire: Niels "We hebben immers allemaal een Niels in onze omgeving"

Nederland telt ongeveer een kwart miljoen jongeren met een Wajong-uitkering. Zoals Niels. Hij werkt voor minder dan een minimumloon en zonder perspectief op een vast dienstverband. In de 2Doc Makers van Morgen-documentaire ‘Niels’ wordt duidelijk hoe Niels zich beweegt te midden van een complexe constructie van werkgever, detacheerder en overheid. Hij wordt constant van het kastje naar de muur gestuurd en raakt steeds meer ontmoedigd. Hoe kan hij ooit uit dit doolhof komen?

‘Ik wil laten zien dat alles wat mijn broer en zus een halve stap kost, voor mij tien stappen kost’. Hannah Padding, de regisseur en zus van Niels vertelt: “Mijn broer Niels liep als kind hersenschade op na het verwijderen van een tumor. Naast de medische bijwerkingen van niet-aangeboren hersenletsel ervaart hij ook de gevolgen hiervan op de arbeidsmarkt. Als arbeidsgehandicapte met een Wajong-uitkering zit hij muurvast tussen werkgevers en overheidsinstanties. Een vast dienstverband zonder aanvullende uitkering lijkt voor Niels een onmogelijk streven. Het maken van deze film was confronterend. Niet alleen voor ons als familie, maar vooral voor Niels. Hij was ongelooflijk dapper om toe te zeggen op dit project, en met een grote camera op zijn snufferd in gesprek te gaan met zijn werkgever en (toenmalig) Staatssecretaris Tamara van Ark. Met deze film hopen we mensen te inspireren om het verhaal achter deze 'Wajongers' te zien. Wat kunnen wij als ondernemers, werkgevers en collega's zelf voor deze mensen betekenen? We hebben immers allemaal een Niels in onze omgeving.”

Op de website 2Doc.nl is het gesprek te lezen wat Anne van Blijderveen voerde met Niels en zijn zus Hannah die de film maakte. De film ‘Niels’ is te zien op de website 2Doc.nl.

Mooie documentaire: Niels "We hebben immers allemaal een Niels in onze omgeving"