Nieuws over hersenletsel

Terug

Mountainbikester Rachelle Huberts liep bij een val hersenletsel op – en gaat voor de 200 km tocht!

Een interview met deze gedreven vrouw lazen we op Gezondheid&co. Wat een prachtige ambitie! Rachelle Huberts (22) uit Assen liep vier jaar geleden bij een val met haar mountainbike hersenletsel op. Eind december 2020 doet ze mee aan de beruchte Drenthe 200-tocht om geld in te zamelen voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel (NAH). Tijdens de warmte van begin augustus reed ze een 150 kilometer lange testrit tussen Assen en Zwolle.

Hoi Rachelle, wat ga je precies testen? “Hoe mijn lichaam reageert op lange afstanden. Waar moet ik op letten en wat zijn fysiek gezien mijn obstakels en mogelijkheden? Daar wil ik zondag achter komen. Van Assen via Meppel naar Zwolle en dan terug naar Assen via Hoogeveen. Ja, dat wordt een flinke krachtmeting met het warme weer als vooruitzicht. Daarom start ik ook al om vijf uur ’s ochtends.”

Wanneer en hoe heb je hersenletsel opgelopen? “In 2016 ben ik tijdens een mountainbiketocht gevallen en tegen een boom gebotst. Daarbij is mijn helm kapot gegaan. Vervolgens heb ik anderhalve week op bed gelegen, rustig aan gedaan en vervolgens het leven geleid zoals eerder. Maar ik merkte dat ik steeds meer vage klachten kreeg, zoals moeite met praten en concentratieproblemen.”

Je bent een mountainbiker in hart en nieren? “Ja, fietsen is in mijn hele leven net zo vanzelfsprekend als lopen. Een soort automatisme. Ik heb jarenlang internationale wedstrijden gereden. Momenteel train ik 6 tot 7 uur per week. Intensief trainen is moeilijk, zeker na een terugslag die ik begin dit jaar had. Ik was aan één kant verlamd en moest opnieuw leren lopen. Maar ik wilde niet bij de pakken neer gaan zitten. Dat is ook mijn boodschap voor mijn deelname aan de Drenthe 200 op 28 december.”

Want je gaat met jouw deelname aandacht vragen voor mensen die ook niet aangeboren hersenletsel hebben opgelopen? “Klopt, ik wil een inspiratie voor anderen zijn. Juist omdat ik nog niet eerder 200 kilometer heb gereden en het zo’n zware tocht is. Daarbij zamel ik via mijn website geld in voor de Hersenstichting tegen hersenletsel. Mijn streefbedrag is 1200 euro; inmiddels zit ik op 700. Ook vraag ik aandacht en de noodzaak van het dragen van een valhelm. Als een valhelm bij een val kapot gaat, dan kan je dat vergelijken met een kapotte schedel. Dat is mij ook overgekomen, dus de helm heeft mijn leven gered.”

Je rijdt zondag niet alleen, maar met jouw maatje Linda Dijkman. Hoe schat je de tocht in? “Ja, lastig om dat nu te zeggen. Ik denk goed. We starten extra vroeg vanwege de warmte, want mensen met niet aangeboren hersenletsel kunnen slecht tegen de hitte. Ik weet dat ik een zware tocht voor de boeg heb, maar ik ga het wel halen. Genoeg eten en drinken, een stukje taart in Zwolle en een ijsje na afloop. Aan Linda heb ik een enorme steun, we zijn goede vrienden.”

Blijft het bij die ene testrit van zondag? “Nee, want ik wil in september ook nog meedoen aan de Veldslag om Norg. Een tocht van 100 kilometer en niet over de weg zoals komende zondag, maar offroad . Dat is nét even een andere voorbereiding!”

Lees hier het hele interview, opgeschreven door Wouter Bessels. Hier kun je Rachelle zelf sponseren, via de actiepagina van de Hersenstichting. En op de website van Drenthe200 lees je alles over de 200 kilometer durende mountainbiketocht van 28 december 2020.

Mountainbikester Rachelle Huberts liep bij een val hersenletsel op – en gaat voor de 200 km tocht!