Nieuws over hersenletsel

Terug

Nah-café Berkelland opent 19 februari '19 de deuren in De Bleek in Neede.

Berkelland krijgt een nah-café. In het pand van Aveleijn aan de Bleekenweg 1 in Neede kunnen mensen met niet-aangeboren hersenletsel (nah) vanaf dinsdag 19 februari terecht om met lotgenoten te praten en samen dingen te ondernemen. Initiatiefnemer is Jan Hulshof (66). Deze goedlachse Groenloër kreeg in 2011 zelf een hersenbloeding. Door Franklin Veldhuis

In de gezellige huiskamer van Aveleijns woonlocatie De Bleek, dichtbij het Needse centrum, vertelt Jan Hulshof over hoe die dramatische dag zijn leven vanaf dat moment beïnvloedde: "Er is een leven van vóór en van ná dat moment. Ik had een goedlopend bedrijfje in het verlenen van zorg aan onder meer probleemgezinnen toen het mij overkwam." Nu, acht jaar na zijn hersenbloeding en de daaropvolgende revalidatie, draait dat bedrijf op een veel lager pitje. Wél steekt Hulshof veel tijd in nah-cafés in Lichtenvoorde (sinds 2017) en Terborg (sinds 2018). En straks dus de derde in Neede.

Wat is een nah?

Er staan in Nederland zo'n 650.000 mensen geregistreerd bij de huisarts die een of andere vorm van hersenletsel hebben opgelopen als gevolg van een herseninfarct, ongeluk, tumor, hartstilstand, hersenbloeding of operatie. Nah-cafés, die anno 2019 op tientallen plaatsen in Nederland zijn te vinden, hebben als belangrijkste functie mensen met niet-aangeboren hersenletsel laten zien dat ze niet alleen staan met hun handicap.

Met vijf euro op de kermis

Jan Hulshof: "Ik dacht dat ik na vijf maanden revalideren weer de oude was. Dat ik alles weer zou kunnen. Alsof je als kind op de kermis loopt met vijf euro in je knuist en overal in kunt, haha. Fysiek gezien kwam ik aardig in de buurt, maar ik ben nog altijd veel sneller moe en heb problemen met m'n concentratie en m'n kortetermijngeheugen. Ik trek me sneller terug en ga felle discussies uit de weg. Het grote probleem is dat je bij elke stap die je zet na moet denken en dat vreet energie."

Bebloede knie

Hij was nog maar net weer thuis in Groenlo of wilde al op de fiets naar de golfbaan drie kilometer verderop. "Ik ben onderweg hard gevallen, doordat ik een auto te laat opmerkte. Met een bebloede knie kwam ik op de club aan. Ik bleek nog niet zelfstandig te kunnen functioneren. Eigenlijk moet iedereen die zoiets als mij is overkomen na de revalidatie iemand naast zich hebben, die hem of haar weer op weg helpt. Maar je moet het allemaal zelf ontdekken."

Partners

In de twee nah-café die hij samen met anderen draait in Lichtenvoorde en Terborg treft de geboren Drent (getrouwd, twee kinderen van 26 en 29) maandelijks lotgenoten én hun partners. "We staan ook stil bij de partners van mensen met een nah. Ik hoorde mijn collega in Lichtenvoorde Dia Kleinnibbelink een keer praten met de partners. Een van hen vertelde waar ze zoal tegenaan liep. Waarop een ander verzuchtte: 'Gelukkig, ik ben niet de enige...' Dat is ook een belangrijke functie van de groep; de partner krijgt na de revalidatie plat gezegd hetzelfde omhulsel in huis, maar met een heel andere inhoud. Daarover met elkaar praten kan heel erg helpen bij de verwerking van zo'n trauma."

Blij met Aveleijn

"Het nah-café is van, voor en door de bezoekers. Zij bepalen wat er gebeurt. Gewoon samen een kop koffie drinken, deskundigen uitnodigen voor een presentatie of met z'n allen uit eten, alles kan. In Lichtenvoorde werkt dat perfect. We begonnen daar twee jaar geleden met een handjevol bezoekers en inmiddels komen er elke maand zo'n vijftien mensen. Dat is een mooi aantal. Als het er meer worden, moet je de groep opsplitsen, omdat het dan te druk wordt. In Neede zal het ook moeten groeien. Er komen flyers te liggen bij de huisartsen, de wijkteams, het wmo-loket en dan moet het zichzelf gaan rondpraten." Hulshof is erg blij dat Aveleijn deze huiskamer maandelijks kosteloos beschikbaar stelt. "Ik kwam met de zorginstelling in contact tijdens de Berkellandse Beursvloer. Overdag zijn de bewoners van Aleijn aan het werk of op school en dan staat deze ruimte meestal leeg. We beginnen nu op de dinsdagochtend, maar als de bezoekers liever in de middag of op een andere dag bijeen komen, kunnen we dat met Aveleijn overleggen."

Meer weten?

De eerste bijeenkomst is op 19 februari van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden is niet nodig.

Info via mail: nahkaffeeberkelland@gmail.com.

Nah-café Berkelland opent 19 februari  '19 de deuren in De Bleek in Neede.