Nieuws over hersenletsel

Terug

Nieuw boek: Oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel.

Een zeer praktisch boek over oplossingsgericht werken, geschreven voor professionals in de zorg op Hbo-niveau, maar ook goed leesbaar voor medewerkers met Mbo-niveau.

Oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel is dé manier om de toekomst opnieuw vorm te geven en eigen regie te krijgen.

Met dit praktische boek kun je meteen aan de slag.

 

 

 



Hersenletsel heeft een enorme impact op alle betrokkenen. 

Veel mensen met hersenletsel hebben het gevoel dat zij de regie over hun eigen leven kwijt zijn. De nadruk ligt vaak op wat er niet meer kan. 

Oplossingsgericht werken is een positieve benadering, die uitgaat van wat de cliënt wél wil en kan. Als professional help je mensen hun eigen kracht te ervaren en zelf een weg te vinden. 

Juist daarom is het zo'n bruikbare aanpak bij mensen met hersenletsel en hun naasten. 

Zie voor meer informatie deze link.  (www.hoofdstukopgelost.nl.)

 

Bij oplossingsgericht werken staat de gewenste toekomst van de cliënt centraal. Hoe wil hij dat zijn leven eruitziet over vijf jaar? Wat hoopt hij dat er anders is over een maand of een jaar?

Wat maakt dat het al soms wél goed gaat? En wat nog meer? Hoe kan hij deze aanpak vaker inzetten om zijn doel te bereiken? De cliënt bedenkt zijn eigen oplossingen, jij begeleidt het proces.

Oplossingsgericht werken is meer dan een gesprekstechniek, het is een methode, een houding en een visie, waardoor je werk makkelijker en vooral leuker wordt.

 

Neuropsycholoog Merel van Zoelen en gezondheidszorgpsycholoog Wouter de Boer zijn heel enthousiast over oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel.

Ze delen hun ervaringen graag met andere begeleiders en behandelaars via dit praktische boek, met uitleg, technieken, voorbeeldvragen, casuïstiek, tips en oefening om zelf te ervaren hoe het werkt.

Voor iedereen die met mensen met hersenletsel werkt, bijvoorbeeld in gehandicaptenzorg, thuiszorg, verpleeghuis, dagbesteding of vrijwilligerswerk.

 

Ervaringen met oplossingsgericht werken van professionals in de zorg voor mensen met hersenletsel: • Je hebt maar weinig nodig om dit toe te kunnen passen. • Het is het toppunt van eigen regie. • De stappen zijn klein en dat past goed bij deze doelgroep. • Mensen kunnen meer dan ze denken. Door het hersenletsel zijn ze dat vertrouwen soms kwijt. Het heeft mij geholpen weer te zien wat cliënten allemaal zelf kunnen en hoe creatief ze zijn. • Je maakt een probleem niet groter dan het is, je houdt het juist klein. • Soms heb ik maar vijf minuutjes en zet ik het al in.

 

Nieuwsgierig wat dit voor je werk en jouw cliënten kan betekenen? Met dit boek kun je het ervaren.

 

Merel van Zoelen, gedragsdeskundige bij de Gemiva-SVG Groep, schreef samen met Wouter de Boer, GZ-psycholoog, het boek Hoofdstuk Opgelost.

Het boek gaat over oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel. “We geloven dat een oplossingsgerichte kijk je werk in de zorg voor mensen met hersenletsel leuker en effectiever maakt.”


Merel: “Wouter en ik geven voor Hersenz de scholing Oplossingsgericht werken (OGW) voor thuisbehandelaren.

Tijdens die scholingsdagen kregen we regelmatig de vraag of er ook boeken zijn over OGW met mensen met hersenletsel. Omdat ik daar zelf ook naar op zoek was geweest, wist ik dat die boeken niet bestonden.

Er zijn wel boeken over OGW met mensen met een verstandelijke beperking, maar dat is toch anders.

Omdat Wouter en ik inmiddels veel ervaring hebben met oplossingsgerichte gespreksvoering met mensen met hersenletsel, besloten we zelf een boek te schrijven.

Vooral omdat we iedereen met hersenletsel een oplossingsgerichte benadering gunnen.

En omdat we geloven dat een oplossingsgerichte kijk je werk als professional in de zorg voor mensen met hersenletsel leuker en effectiever maakt.”
Wouter: “Het boek is goed leesbaar voor iedereen die professioneel werkt met mensen met hersenletsel. We hebben steeds geschreven alsof we een verhaal vertelden aan een begeleider.”


Merel: “Hoofdstuk Opgelost is een praktisch boek. Niet te dik en met veel voorbeelden en korte oefeningen. OGW is een optimistische manier van werken.

Het geeft je nieuwe invalshoeken om met je cliënt in gesprek te gaan.”
Wouter: “Het geeft inderdaad nieuwe invalshoeken. En het mooie is dat je vrij direct met de methodiek aan de slag kunt gaan. Door de methodiek wordt je begeleiding/behandeling effectiever en doelgerichter.

Je krijgt er meer zelfvertrouwen door en de cliënt krijgt maximaal eigen regie. Door de ontstane samenwerking kun je enorm veel leren van je cliënten en ontdek je meer over jezelf en de ander.

Het werk wordt makkelijker, overzichtelijker en de gesprekken leveren meer positieve energie op.”

 

“OGW is een optimistische manier van werken”

 

Merel: “Door het schrijven van het boek ben ik nog meer overtuigd geraakt van deze manier van werken. Ik ben heel trots op het eindresultaat en ben benieuwd of de lezers het net zo bruikbaar vinden als ik.

We hebben veel informatie, voorbeelden, verhalen en ervaringen gebruikt uit de scholingen die we hebben gegeven. Ook hebben we collega’s geïnterviewd die al oplossingsgericht werken en hebben we diverse boeken en artikelen als naslagwerk gebruikt. Zo is het een mooie verzameling informatie geworden.”

Merel: “Als iets werkt, doe er meer van. Dat is de belangrijkste strekking om oplossingsgericht te werken.”
Wouter: “En het is ook altijd belangrijk om feedback te vragen aan je cliënt. Vraag wat er beter/anders kan in jouw werkwijze. Durf te vragen en doe wat met de feedback.

Er valt zoveel te leren, vooral van onze cliënten.”

Nieuw boek: Oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel.