Nieuws over hersenletsel

Terug

Onderzoek naar hersenrevalidatieprogramma na CVA door Isala

Doordat de acute behandeling van CVA patiënten steeds beter is geworden, overleven meer patiënten een CVA. Rond de zestig procent gaat na ontslag zelfs rechtstreeks naar huis. Neuroloog Heleen den Hertog: ‘Maar deze patiënten ervaren wel de gevolgen van een CVA. Daarom gaan wij onderzoek doen naar hersenrevalidatie. Wij starten met een pilot bij fysiotherapiepraktijken in de buurt.’

Thans is er volgens neuroloog Heleen den Hertog weinig zorg op maat voor CVA-patiënten die na opname meteen naar huis gaan. ‘Ook halen wij niet het maximale uit het herstel. Het waren overigens patiënten en hun partners die ons hier vragen over stelden. Waarom was er geen mogelijkheid tot revalideren? Terwijl die mogelijkheid er wel is voor hartpatiënten?’.

Den Hertog ging om tafel met zorgprofessionals die betrokken zijn in het nazorgtraject van CVA-patiënten; de verpleegkundig specialist, fysiotherapeuten uit de eerste en tweede lijn, een ergotherapeut, revalidatieartsen en een specialist ouderengeneeskunde. Samen hebben we een hersenrevalidatieprogramma opgesteld met een vergelijkbare inhoud als de hartrevalidatie, maar dan in de eerstelijns fysiotherapiepraktijken. In kleine groepen starten patiënten 2 weken na ontslag uit het ziekenhuis met trainen. Ze leren omgaan met hun angst voor bewegen en krijgen meer informatie over een gezonde leefwijze. In oktober starten wij met een pilot en daarna gaan wij met een groot onderzoek starten waar meerdere centra aan mee gaan doen, waaronder het Radboud MC. Wij gaan onderzoeken wat de effectiviteit en doelmatigheid is van hersenrevalidatie.’ Lees alles over dit onderzoek op de website van Isala.

Onderzoek naar hersenrevalidatieprogramma na CVA door Isala