Nieuws over hersenletsel

Terug

Revalidatiezorg voor jongeren met hersenletsel in het Daan Theeuwes Centrum.

In september 2018 opende het Daan Theeuwes Centrum haar deuren. Jongeren (16 t/m 35 jaar) met hersenletsel kunnen hier terecht voor verzorging en intensieve revalidatie. "De revalidatiezorg in Nederland is prima," zegt Adriaan Theeuwes, oprichter van de kliniek, "maar jongeren tussen de 16 en 35 vallen tussen wal en schip."

"Het is voor een 18-jarige niet motiverend om op een kamer te liggen met 65-plussers en op dezelfde manier als hen behandeld te worden", zegt Adriaan. Hij spreekt uit ervaring. Zijn zoon Daan kwam een aantal jaren geleden, na een scooterongeluk, in de revalidatiezorg terecht. Daan werd meerdere keren geopereerd, lag weken in coma op de intensive care en belandde uiteindelijk in een revalidatiecentrum. "Na een aantal maanden kregen wij te horen dat Daan de rest van zijn leven in een verpleeghuis door zou moeten brengen", vertelt Adriaan. "Dat is verschrikkelijk, je kunt niet rouwen. Het is net als een wond die steeds weer opengaat."

Adriaan nam geen genoegen met dit besluit. Hij raadpleegde de beste specialisten en vloog de wereld over om diverse revalidatiecentra te bezoeken. Uiteindelijk kwam hij terecht bij het Shepherd Center in Atlanta, waarna hij Daan ophaalde en hiernaartoe bracht. Binnen enkele maanden leerde Daan vaardigheden als lopen, praten en denken weer aan. 

"Voor vertrek kon hij zijn arm niet bewegen", vertelt Adriaan. "Op een dag kwam hij naar me toe en bleef hij zijn middelste vinger maar opsteken. In eerste instantie vond ik dat natuurlijk gek en ik vroeg hem dat niet meer te doen. Tot zijn arts mij uitlegde hoe knap het was dat hij dit weer kon, om één specifieke vinger aan te sturen werd heel wat van zijn beschadigde hersenen gevraagd."

Vorig jaar september opende Adriaan het Daan Theeuwes Centrum in Woerden. In samenwerking met onder andere het Shepherd Center en het AMC/VUmc in Amsterdam wordt hier intensieve neurorevalidatie aangeboden. "Ons doel is om de levenskwaliteit van de jongeren te verbeteren," licht Adriaan toe. ''Er ontstaan vriendschappen, families hebben steun aan elkaar en jongeren weten weer waarom ze leven." In het centrum werken gespecialiseerde therapeuten en artsen, met als overeenkomst de passie voor hun vak. Met behulp van moderne apparatuur en een eigen verpleegafdeling in het St. Antonius hopen zij de jongeren weer een toekomst te geven.

Studenten zetten zich in

Eerstejaars studenten Communicatie van de Hogeschool Utrecht zamelen geld in voor een goed doel, door het organiseren van een evenement. Dit jaar is dat het Daan Theeuwes Fonds. "Meer dan honderd studenten zetten zich in voor het Daan Theeuwes Centrum", vertelt Adriaan trots. ''Er is inmiddels al meer dan tienduizend euro opgehaald!" Het geld gaat naar de ontwikkeling van een familieprogramma.

Woerden ideale locatie

Adriaan is groot fan van Woerden. "We zitten op een centrale locatie én tegenover een ziekenhuis. We hadden het niet beter kunnen treffen. Daarnaast worden in Woerden bijna elk weekend evenementen georganiseerd, waar de hele gemeenschap betrokken bij is. Vorige week nog, heb ik de Graskaasdag geopend door met de burgemeester de kaasbel te luiden. Mijn vrouw is weleens bang dat ik naar Woerden wil verhuizen, maar voorlopig blijven we nog even in Amsterdam wonen."

Revalidatiezorg voor jongeren met hersenletsel in het Daan Theeuwes Centrum.