Nieuws over hersenletsel

Terug

Shokwave therapie als nieuwe behandelmethode bij spasticiteit.

De Hoogstraat Revalidatie en het Opleidingscentrum NT-e introduceren een nieuwe behandelmethode bij spasticiteit: Extracorporale Shock Wave Therapie (ESWT).

Deze behandeling is wetenschappelijk onderbouwd en een veilige, effectieve, praktische en niet-invasieve manier om de symptomen van spasticiteit bij kinderen met onder meer cerebrale parese te verminderen.

Dit meldt Fyzzio International.



Extracorporale Shock Wave Therapie wordt de laatste jaren voor een grote diversiteit in lichamelijke problematiek ingezet en is het meest bekend als behandeling bij peesproblematiek.

Uit recente wetenschappelijke studies blijkt echter dat deze behandeling ook effectief is tegen de symptomen van spasticiteit bij kinderen met spastische cerebrale parese (CP).

CP is een hersenbeschadiging die in het eerste levensjaar is opgelopen.

Spastische CP is één van de belangrijkste oorzaken van houdings- en beweging gerelateerde aandoeningen in de kinderrevalidatie en daarom heeft spasticiteitbehandeling een hoge prioriteit.
 
Dr. Olaf Verschuren, senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht: “Kinderen die door spastische CP moeite hebben met bijvoorbeeld lopen, krijgen de laatste jaren steeds vaker een behandeling via injecties met botulinetoxine. Het doel hiervan is om de spastische spieren te verslappen en zo het kind in staat te stellen om de andere spieren beter te trainen om uiteindelijk beter te kunnen functioneren in het dagelijks leven.

De behandeling met botulinetoxine wordt door middel van injecties onder narcose bij kinderen gegeven. In een aantal situaties kan ESWT hiervoor een goed alternatief bieden, omdat het een pijnvrije en snelle behandeling is die door een fysiotherapeut kan worden uitgevoerd. De behandeling kan vergelijkbare effecten bereiken bij vooral oppervlakkige spieren”. 
 
De behandelingen worden gefaseerd ingevoerd in het cluster Kind en Jeugd van De Hoogstraat Revalidatie. Bij succes wordt vervolgens overwogen om de behandeling in te zetten voor volwassenen met een dwarslaesie, een CVA, hersenletsel en multiple sclerose. In het opleidingscentrum NT-e worden momenteel al fysiotherapeuten opgeleid om deze indicaties bij volwassenen met spasticiteit met ESWT te behandelen.
 
Door: Redactie Nationale Zorggids

Shokwave therapie als nieuwe behandelmethode bij spasticiteit.