Nieuws over hersenletsel

Terug

Slaapapneu na een beroerte (CSAS) komt vaker voor dan je denkt

Van de mensen die een beroerte hebben gehad, heeft ongeveer de helft een slaapstoornis. De meest voorkomende vorm is slaapapneu. Ondanks dat apneu veel voorkomt bij patiënten met een beroerte en negatieve gevolgen voor het dagelijks leven kan hebben, blijft het vaak ongediagnosticeerd en onbehandeld. Uit onderzoek blijkt dat mensen met en na een beroerte ontwikkelde slaapapneu veel meer beperkingen hebben in het dagelijkse leven. Genoemd worden problemen met; aandacht, mentale flexibiliteit, (psycho)motorische snelheid, intelligentie, slaperigheid, vermoeidheid, angst en depressie.

Er is een lichtpuntje: behandeling van de apneu heeft een positief effect op een groot deel van deze klachten. Vroegtijdige herkenning en behandeling van slaapapneu na een beroerte is dus erg belangrijk.

 

Centraal Slaap Apneu Syndroom, CSAS, na hersenletsel. Als de hersenen te weinig prikkels geven om te ademen heet dat een centraal apneu syndroom (CSAS). Het ademhalingscentrum in de hersenen regelt het aantal keren dat je ademhaalt en hoe diep je ademt. Normaal gesproken reageren de hersenen op een stijging van koolzuurgas en afname van zuurstof waarna het signaal wordt af gegeven aan de ademhalingsspieren om te ademen. Bij mensen met hersenletsel kan dit verstoord zijn. In het bijzonder bij mensen die hersenstamletsel hebben. Ook mensen die zuurstoftekort hadden als oorzaak van het hersenletsel zijn kwetsbaar voor deze aandoening. Ook patiënten met multi-systeem atrofie (MSA) en de ziekte van Parkinson kunnen dit (ongemerkt) hebben.

Kenmerkend is de zeer grote moeite om in slaap te vallen, dit kan uren duren. De persoon wordt meermalen wakker als er niet geademd wordt, uit een overlevingsreflex – gelukkig maar. Maar als dit zo vaak per nacht voorkomt dan is men enorm moe tegen de tijd van het opstaan uit bed.

Op de website van hersenletsel-uitleg staat veel en leesbare informatie. Ook op de website van Heliomare staat prima informatie. Lees daar onder andere over een promotieonderzoek over de effecten van OSA en de behandeling met CPAP op het herstel van CVA-patiënten tijdens hun revalidatie. En uiteraard heeft de apneu vereniging hierover informatie.

Slaapapneu na een beroerte (CSAS) komt vaker voor dan je denkt