Nieuws over hersenletsel

Terug

Studie gepubliceerd over ervaringen van deelnemers aan NeuroPsychologisch Onderzoek!

Een trotse Angélique Gruters meldt op LinkedIn dat hun studie naar ervaringen van patiënten en naasten met het neuropsychologisch onderzoek en het uitslaggesprek op de geheugenpoli is gepubliceerd in The Clinical Neuropsychologist!

Het doel van deze studie is om inzicht te krijgen in de ervaringen van patiënten en hun naasten met betrekking tot een neuropsychologische onderzoek (NPA) en het diagnostische gesprek door de medisch specialist (psychiater, geriater of hun bewoners) op de geheugenpoli (Memory Cllinic: MC).

Methode. Patiënten met en zonder cognitieve beperking en hun familieleden werden gerekruteerd uit drie Nederlandse MC's. Vier focusgroepen met 14 patiënten en 13 familieleden werden geanalyseerd met behulp van zowel inductieve als deductieve inhoudsanalyse.

Resultaten: Er werden drie thema's geïdentificeerd: onzekerheid, vroege diagnostische paradox en kennisgebruik. Tijdens het gehele NPA en het diagnostische gesprek werd veel onzekerheid ervaren. De vroege diagnostische paradox verwijst naar het naast elkaar bestaan van negatieve emoties, het zich verdrietig voelen vanwege het uitvoeren van een NPA waardoor men zich bewust werd van de  cognitieve klachten, en het gevoel van opluchting door verkregen begrip naar aanleiding van de uitkomst van het NPA en medische diagnose. Kennisbenutting verwijst naar een lage retentie van medische informatie.

Conclusie: clinici kunnen de onzekerheid verminderen door duidelijke communicatie te gebruiken, onderbrekingen tijdens een NPA te beperken en aandacht te besteden aan contextuele factoren. Lage informatieretentie kan mogelijk worden verbeterd door een familielid erbij te betrekken en visuele hulpmiddelen of schriftelijke informatie te gebruiken tijdens het diagnostische gesprek. Ten slotte waardeerden de deelnemers ook dat ze neuropsychologische feedback kregen over de sterke en zwakke punten van hun cognitieve profielen en dat ze begeleiding kregen bij het beheer van deze diagnose in hun dagelijks leven.

Hier lees je het bericht op LinkedIn. Daar is ook een link naar de volledige studie. Hier is het hele (Engelstalige) onderzoek gepubliceerd.

Studie gepubliceerd over ervaringen van deelnemers aan NeuroPsychologisch Onderzoek!