Nieuws over hersenletsel

Terug

Tolbrug gooit het roer om: ‘Meer zeggenschap over het traject maakt de revalidant weerbaarder’

Wat wil je leren en wat heb je daarvoor nodig? Op basis van deze vragen bepalen klinische revalidanten van Tolbrug Revalidatie in Den Bosch zelf hun doelen. Ze zijn verantwoordelijk voor hun dag- en weekplanningen en leren in hun eigen tempo het leven weer op te pakken. Meer zeggenschap over het revalidatietraject maakt de revalidant weerbaarder. Er is veel veranderd voor de klinische revalidanten en therapeuten van Tolbrug revalidatie. Na een pilot in 2019 werken ze sinds maart volgens de uitgangspunten van de werkwijze Revalideren is leren van Rehab Academy.

De revalidanten hebben geen vaste afspraken meer met hun therapeuten. Als iemand behoefte heeft aan een gesprek met een therapeut, wordt dat ter plekke geregeld. Deze flexibiliteit betekent dat iemand een gesprek heeft wanneer hij daar behoefte aan heeft. En zo gaat dat met alle therapeuten. We werken met de revalidant aan wa?t hij wil, wanneer hij dat wil. Het leerproces is leidend. Naast individuele therapie zijn er iedere dag groepsactiviteiten waarop revalidanten kunnen intekenen, zoals de groepen sporthal, buiten en koken. Zo doet de buitengroep bijvoorbeeld boodschappen voor de groep koken. Verder ligt er niets vast: de mensen die intekenen bepalen wat het programma wordt.

Revalideren is leren stimuleert mensen met een beperking om een actieve rol te nemen. Medezeggenschap maakt de revalidant sterk, weerbaar en biedt hem perspectief om weer volop mee te doen in de maatschappij. Tolbrug is nu het eerste revalidatiecentrum in Nederland dat de principes van deze werkwijze doorvoert in de klinische revalidatie. Het traject is niet langer input gestuurd maar juist effect gestuurd. Lees het hele artikel op de website van RevalidatieMagazine.

Tolbrug gooit het roer om: ‘Meer zeggenschap over het traject maakt de revalidant weerbaarder’