Nieuws over hersenletsel

Terug

Training: 'Breinbasics voor praktijkondersteuners en verpleegkundigen' op 4 februari 2020 in Zwolle.

Ruim 650.000 mensen in Nederland hebben hersenletsel. Jaarlijks komen daar 130.000 mensen bij. Helaas kan het signaleren van niet-aangeboren hersenletsel ingewikkeld zijn, doordat de gevolgen hiervan vaak lijken op die van andere ziektebeelden. Daarom hebben wij speciaal voor u een training ontworpen om meer specifieke kennis en vaardigheden op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel op te doen: Breinbasics voor praktijkondersteuners en verpleegkundigen.

Over deze training. Niet-aangeboren hersenletsel is soms lastig te herkennen. De gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel zijn divers en manifesteren zich niet altijd direct nadat het letsel opgelopen is. Daarnaast zijn de gevolgen vaak grotendeels onzichtbaar en komen ze overeen met andere ziektebeelden. Klachten zoals vermoeidheid, passiviteit en somberheid kunnen worden toegeschreven aan een burn-out of depressie. Andere verschijnselen, zoals verhoogde prikkelgevoeligheid en behoefte aan structuur, kunnen juist gerelateerd worden aan stoornissen in het autistisch spectrum.

Door verminderd ziekte-inzicht van getroffenen, wordt veelal voorbijgaan aan hersenletsel. Het lastig herkennen van NAH kan erin resulteren dat mensen met niet-aangeboren hersenletsel niet de zorg of ondersteuning krijgen die zij nodig hebben. Zonder goede ondersteuning kunnen ernstige problemen in het leven van de patiënt ontstaan, zoals relatieproblemen, schulden, verwaarlozing of vereenzaming.

De winst van Breinbasics voor u: praktische handvatten. Als praktijkondersteuner of verpleegkundige heeft u een belangrijke rol in het (tijdig) signaleren van niet-aangeboren hersenletsel. De Breinbasics-training biedt u praktische handvatten voor het signaleren, begeleiden en verwijzen van patiënten met NAH. Een aantal zaken die in de training aan bod komen zijn onder andere de gevolgen en oorzaken van NAH, de behandeling en ondersteuning die mogelijk zijn en het herkennen en verklaren van het gedrag van patiënten met hersenletsel.

Een kleinschalige training met veel praktijkvoorbeelden. De kracht van de Breinbasics-training is de praktische toepasbaarheid in uw dagelijkse werk, waardoor u mensen met NAH beter kunt ondersteunen in hun hulpbehoefte. In de training krijgt u informatie aan de hand van een interactieve presentatie, en gaat u ook zelf aan de slag met ervaringsoefeningen en persoonlijke casussen. De opzet van de training is kleinschalig, waardoor er volop gelegenheid is om te oefenen en ervaringen uit de praktijk te delen.

De Breinbasicstraining is een ééndaagse training. De training wordt gegeven door deskundigen op het gebied van niet-aangeboren hersenletsel. De training Breinbasics (inclusief online module) is geaccrediteerd voor 7 registerpunten. De kosten voor deelname bedragen € 150,- per deelnemer. Dit bedrag is inclusief trainingsmateriaal en catering gedurende de dag. De eerstvolgende training is op 4 februari 2020 in Zwolle of Hattem.

Inschrijven kan via de website van InteraktContour

Training: 'Breinbasics voor praktijkondersteuners en verpleegkundigen' op 4 februari 2020 in Zwolle.