Nieuws over hersenletsel

Terug

Vandaag in Epe: Preventieve Brain Training - 2 korte lezingen, voor deelnemers en professionals.

Bewegen is goed voor je hele lijf, dat weten we uit vele onderzoeken, maar het is voorál goed voor je hersenen. De verbindingen tussen alle hersengebieden zijn bijvoorbeeld heel gevoelig voor een goede doorbloeding.


Daarnaast zorgt beweging voor een betere “chemie” in de hersenen. Er worden steeds meer stofjes ontdekt die van nature in de hersenen voorkomen en die gestimuleerd worden door sport en beweging. Deze stofjes versnellen het herstel van de hersenen bij stress en ze verbeteren het geheugen en concentratievermogen. Waarschijnlijk kunnen ze ook processen als dementie en alzheimer remmen, hoewel de wetenschappers het daar niet allemaal over eens zijn.

Fitnessmanager Sven Harmsen is gediplomeerd bewegingsdeskundige NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en weet hoe belangrijk bewegen voor het brein is. Sven: “Er trainen veel mensen bij ons van 60, 70 en zelfs boven de 80 jaar. Ook mensen die bijvoorbeeld een tia of hersenbloeding hebben gehad. Het is heel mooi om te zien als iemand goed vooruit gaat! Soms constateren zelfs de andere deelnemers in een groep dat hun sportmaatje fitter en energieker oogt en een zichtbaar betere balans heeft.”

Jasper Dijkslag, fysiotherapeut bij Dynamiek, is betrokken geweest bij een studie over trainingsmethoden voor mensen met geheugenproblemen. Zijn expertise wordt ingezet als er deelnemers zijn die al wat meer geheugenproblemen ervaren. Jasper: “We willen het mogelijk maken voor mensen met dementie om samen met hun mantelzorger actief te zijn. Dat kan letterlijk betekenen samen een activiteit uitvoeren, maar de mantelzorger kan ook lekker op eigen tempo sporten in het fitnesscentrum. Op die manier kan de mantelzorger evt. stress de baas blijven, want beweging heeft enorme invloed op het herstel bij stress.”

Na twee korte lezingen is er een algemeen vragenkwartiertje; daarna is er ruime gelegenheid voor persoonlijke vragen. Dit informatie-uurtje is voor deelnemers (vanaf ca. 45 jaar), professionals, mantelzorgers en andere belangstellenden.

Wie de lezing niet bij kan wonen is van harte welkom in het fitnesscentrum op een ander tijdstip. Niet-leden kunnen 8 weken lang 2x per week de Brain Training uitproberen tegen gereduceerd tarief (leden gratis).

Donderdag 17 januari 2019, toegang gratis.

Ontvangst 14:00 uur met koffie/thee

Aanvang lezing 14:20 uur

Einde 15:00 uur

Locatie: Fitnesscentrum Epe, W.G. v/d Hulststraat 4

Aanmelden: 0578-621666 of info@fitnesscentrumepe.nl

Vandaag in Epe: Preventieve Brain Training - 2 korte lezingen, voor deelnemers en professionals.