Nieuws over hersenletsel

Terug

Vrijwilliger MEE geeft voorlichting over NAH

Onder het motto ‘Kom erbij!’ organiseert Coalitie Erbij, het nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid, voor het negende achtereenvolgende jaar de Week tegen Eenzaamheid. 

Dit jaar vindt deze week plaats van 27 september tot en met 6 oktober. 

Ook in Kampen slaan diverse organisaties de handen ineen. 

 

 

 

 

Humanitas trekt hier de kar en presenteert onder meer met zestien andere organisaties op 28 september 2018 het Kom Erbij Festival in de Stadskazerne in Kampen.

 

 

Dit jaar is het thema vrijwillige inzet.

De samenwerkende organisaties publiceren in aanloop naar het festival ervaringsverhalen van vrijwilligers om inzicht te geven in wat zij allemaal doen om de eenzaamheid te verminderen.

Hieronder het verhaal van een vrijwilliger van MEE.

 

Emil de Boer (41) verricht vrijwilligerswerk via MEE. "Ik werk als ervaringsdeskundige en word ingeschakeld bij introductiedagen voor nieuwe medewerkers. Ik verzorg dan samen met iemand een workshop over Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH). Dit is dus geen vrijwilligerswerk gericht op individuen, maar meer groepsgericht." Dat Emil een voorliefde heeft voor informatieverstrekking over NAH, is geen toeval.

"Ik wil meer bekendheid geven aan de problematiek rondom NAH vanuit mijn eigen ervaring. Ik merkte zelf dat weinig mensen bekend zijn met de gevolgen die NAH met zich meebrengt en wilde daar iets mee doen.

Eerst vooral binnen mijn eigen omgeving, maar later ook door op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk dat daarbij aansloot."

 

"Het kan heel gemakkelijk gebeuren dat je door de gevolgen van een ongeval of herseninfarct geïsoleerd raakt. Sommige mensen kunnen zelf geen initiatief meer nemen. Je kunt dan erg eenzaam worden als anderen je niet uitnodigen om iets te ondernemen.''Wat ik voor verschil kan maken? Ik probeer door mijn verhaal te vertellen mensen te informeren, zodat ze zich beter kunnen inleven in mensen die, net als ik, NAH hebben.

Door mijn workshops werk ik ook mee aan een stukje verbeterde deskundigheid van professionals. Dat wordt erg gewaardeerd." Maar dat is niet het enige wat hij als vrijwilliger doet.

"Ik ben via persoonlijke contacten bij MEE aan het werk gegaan, maar werk ook bij revalidatiecentrum Vogellanden. Daar doe ik heel ander werk; ben ik met name administratief bezig.

Ook doe ik vrijwilligerswerk voor het cluster 'mensen met een beperking' van de adviesraad van de gemeente Kampen. Daar kan ik mijn ervaring ook goed inzetten."

Tenslotte vindt hij het belangrijk dat iedereen in de samenleving moet kunnen meedoen.

 

Emil zou best vaker ingeschakeld willen worden bij individuele ondersteuning. 'Dit werk geeft mij voldoening en erkenning. Ik doe er weer toe, ik heb contacten en dat wil toch iedereen?!'

 

Vrijwilliger MEE geeft voorlichting over NAH