Nieuws over hersenletsel

Terug

Werken met hersenletsel

Voor werknemers met hersenletsel, hun werkgevers en professionals zoals bedrijfsartsen heeft de Hersenstichting de website www.werkenmethersenletsel.nl ontwikkeld. Dit is een platform met informatie voor werknemers en werkgevers voor een optimale re-integratie. In Nederland leven 645.900 mensen met de gevolgen van hersenletsel, na bijvoorbeeld een beroerte, ongeluk of hartstilstand. Als je werk opeens wegvalt door hersenletsel, heeft dat een enorme impact. Voor mensen met hersenletsel is het vaak moeilijk om terug te keren op de werkplek. Slechts 40% van de mensen met een NAH, die werkzaam waren voor het letsel optrad, is na 2 jaar weer aan het werk (bron: richtlijn NAH & arbeidsparticipatie, 2017). 

De Infolijn van de Hersenstichting krijgt jaarlijks tientallen mails en telefoontjes van patiënten, collega's en werkgevers met vragen over dit onderwerp. Onbegrip is een vaak genoemd probleem. Mensen met hersenletsel worden bij terugkeer naar werk, na bijvoorbeeld een beroerte of een ongeluk, vaak overschat door de onzichtbaarheid van veel gevolgen van een hersenaandoening, denk aan vertraagde informatieverwerking, vermoeidheid en prikkelgevoeligheid. Het platform moet zorgen voor een beter begrip en betere beoordeling door (bedrijfs)artsen en het UWV.

Het platform werkenmethersenletsel.nl geeft informatie en praktische tips, en biedt antwoord op vragen als ‘waar heb ik recht op als ik na revalidatie weer aan het werk wil' of ‘ik wil mijn medewerker graag een kans geven, maar waar moet ik rekening mee houden?' Via een eenvoudige vraag-&-antwoord-opzet wordt de wet- en regelgeving rondom re-integratie helder uiteengezet.

De website richt zich op drie doelgroepen:

  1. werknemers en werkzoekenden
  2. werkgevers (& HRM)
  3. professionals (zoals bedrijfs- en verzekeringsartsen, arbeidsdeskundigen, jobcoaches en consulenten)

Bij de opzet van het platform zijn ook ervaringsdeskundigen betrokken, zoals zelfstandig redacteur Felice Ghering. Zij liep zelf traumatisch hersenletsel op, nadat ze een trap tegen haar hoofd kreeg, waarna zij haar werk als zelfstandige niet meer kon uitvoeren. Zij schreef voor de Hersenstichting een blog over Succesvol re-integreren na hersenletsel..

U kunt ook gratis het Kaartje Werken Kaartje Werken Met Hersenletsel bestellen of downloaden in onze webwinkel. Dit kaartje geeft waardevolle en praktische tips voor werknemers, werkgevers en overige professionals.

Werken met hersenletsel