Nieuws over hersenletsel

Terug

Ziekte van Parkinson behandelen met medicijnen, hersenoperatie of pompje in de darm?

Op de website van ZonMw lazen we een interessant interview met Rob de Bie, Hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen. De ziekte van Parkinson is tot nu toe niet te genezen, maar er bestaan wel medicijnen voor deze hersenaandoening. Als die niet meer werken, is een hersenoperatie of het plaatsen van een pompje met een slang naar de dunne darm een mogelijkheid. Rob de Bie van het Amsterdam UMC doet onderzoek naar deze methoden om de klachten te behandelen.

In Nederland hebben zo’n vijftigduizend mensen de ziekte van Parkinson en wereldwijd zijn er ongeveer 6 miljoen patiënten. De belangrijkste klachten zijn traagheid, stijfheid en beven, vertelt Rob de Bie, hoogleraar Neurologische Bewegingsstoornissen. De klachten komen door een tekort aan dopamine, legt hij uit, een stof die informatie overbrengt tussen zenuwcellen in de hersenen en die er ook voor zorgt dat we ons tevreden en beloond voelen. Met een laag dopamineniveau is het moeilijker om je spieren aan te sturen.

‘Parkinson is een ernstige aandoening en het is nuttig om hier, net als bij andere ziekten, op een speciale dag aandacht voor te vragen’, vindt De Bie. Dit gebeurt jaarlijks op 11 april, dan is het Wereld Parkinsondag. Het is de verjaardag van James Parkinson, een Britse arts die de ziekte in 1817 voor het eerst beschreef. ‘Die aandacht moet er zijn voor de mensen die de ziekte hebben, om de interesse van jonge mensen te wekken om in de zorg te gaan werken en om meer geld voor onderzoek te krijgen.’

Er bestaan twee soorten medicijnen om de klachten van Parkinson te verminderen, vertelt de hoogleraar: levodopa en dopamine-agonisten. Uit eerder onderzoek, de LEAP-studie, bleek dat levodopa niet schadelijk is op de lange termijn en dus al in een vroeg stadium gebruikt kan worden. ‘De uitkomst van ons onderzoek is nu opgenomen in de Richtlijnendatabase van de Federatie Medisch Specialisten’, zegt De Bie. ‘En inmiddels wordt levodopa meer voorgeschreven. Heel fijn voor patiënten om zeker te weten dat het middel niet schadelijk is.’

Een ander resultaat van dit onderzoek is dat, anders dan neurologen eerder vaak dachten, levodopa ook goed tegen beven werkt, niet alleen tegen stijfheid en traagheid. In deze studie werden patiënten die het medicijn namen na tachtig weken onderzocht. In het vervolg van de LEAP-studie wordt bekeken of het gebruik van levodopa ook na vijf jaar onschadelijk is. De resultaten daarvan worden in de zomer van 2022 bekend. Lees het hele interview op de website van ZonMw.

Ziekte van Parkinson behandelen met medicijnen, hersenoperatie of pompje in de darm?