Nieuws

Terug

Activiteiten voor jonge mantelzorgers

Hallo beroepskrachten!!!

Hierbij een overzicht van de geplande cursussen en activiteiten die de komende periode zullen plaatsvinden bij SIZ Twente. Wij hebben erg ons best gedaan om een goed programma in elkaar te zetten en hopen natuurlijk op een zo groot mogelijke deelname. Voor de maand April staan twee superleuke activiteiten gepland, deze gericht op de leeftijdsgroepen van 9-12 en 12-21. Daarnaast zullen ook de verschillende cursussen weer starten de komende maanden. Om zoveel mogelijk jonge mantelzorgers te bereiken vragen wij om te kijken of er in jullie omgeving ‘jonge mantelzorgers’ zijn waarvoor een activiteit of een cursus leuk en passend kan zijn.

Activiteiten:

08-04 Leef je uit!! Theater en muziek 9-12 jaar
Op zaterdagmiddag 8 april bieden wij twee verschillende workshops aan. Een workshop dans en zang onder leiding van theaterschool Luna en daarnaast een workshop tekenen en versieren van een tekening. De beide workshops worden gehouden in het Kulturhus in Borne. Lijkt het je leuk om deze workshops te volgen? Meld je dan nu aan!! Stuur voor 3 april een mailtje naar jongemantelzorgers@siztwente.nl of bel naar 085-7731720. De activiteit is bedoeld voor jonge mantelzorgers tussen de 9-12 jaar. Hopelijk tot dan!

22-04 Free running  12-21 jaar
Free running onder begeleiding van echte professionals. Een middag lekker sporten en op allerlei verschillende manieren over obstakels springen en klimmen. Zet deze data alvast in je agenda! zaterdagmiddag 22 april zullen we gaan free runnen in Haaksbergen. Opgeven kan via jongemantelzorgers@siztwente.nl of bel naar 085-7731720. De activiteit is bedoeld voor jonge mantelzorgers tussen de 12-21 jaar.

Cursussen:

Cursus “Piep en de schatkist” 4-8 jaar

Tijdens de Piep-cursus neemt Piep de muis je mee op avontuur, waarbij jij je schatkist gaat vullen met dingen die handig zijn als je opgroeit als jonge mantelzorger. We gaan samen verschillende spelletjes en activiteiten doen en ook praten we met elkaar over hoe het thuis gaat. Waar wordt jij boos, blij of verdrietig van? Wat vind je lastig en wat doe je dan? We komen veel te weten over elkaar en je herkent vast een hoop. Aan het eind van de cursus zit je schatkist vol met tips voor thuis. De Piep-cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten voor de kinderen en één ouderbijeenkomst. Per cursus nemen 6 kinderen deel.

Start cursussen:
Maart: Enschede
April: Oldenzaal
Mei: Tubbergen
Juni: Borne

De piep-cursus wordt aangeboden voor deelnemers uit de
gemeenten: Borne, Oldenzaal, Tubbergen, Dinkelland,
Enschede en de Hof van Twente.

Brussencursus 9-12 jaar (basisschool) & 12-15 (V.O.)

Jonge mantelzorgers met een bijzondere broer of zus met bijvoorbeeld een beperking, ziekte, autisme of ADHD kunnen mee doen met onze brussencursus! In onze cursus krijgen zij informatie over de beperking/ziekte, tips over hoe zij met hun broer/zus om kunnen gaan en worden ervaringen uitgewisseld met andere brussen. Dit alles door veel actief bezig te zijn en ook belangrijk; voldoende ruimte voor gezelligheid. Een echte aanrader voor kinderen, die het soms best eens lastig vinden om een bijzondere broer of zus te hebben!

Start cursussen:
Maart: Hengelo, BC 9-12 jaar
Maart: Almelo, BC 9-12 jaar

De brussencursus wordt aangeboden voor
deelnemers uit alle gemeenten in ons werkgebied.

 

NIEUW in 2017: Kind van cursus 9-12 jaar & 12-15 (V.O.)

Wij horen vaak van ex-deelnemers van de brussencursus hoe fijn zij deze vonden, omdat we ook graag een soortgelijke cursus willen bieden aan kinderen, die een vader of moeder hebben met een langdurige zieke, beperking of psychische problemen, gaan we nu ook een ‘kind van..’ cursus ontwikkelen. In deze cursus kunnen kinderen andere jonge mantelzorgers met een bijzondere papa/mama ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Ze krijgen uitleg over de ziekte/beperking en ook hoe je om kunt gaan met allerlei dingen waar je mee te maken krijgt als jonge mantelzorger. We gaan kijken naar wie jij bent en waar je goed in bent. We doen dit uiteraard met veel spelletjes en gaan lekker creatief aan de slag. Als de cursus klaar is, laten we jullie dat z.s.m. weten! Wil je nu al wat meer weten over deze cursus, neem dan gerust alvast contact met ons op.

​Start cursussen:
April: Hengelo, 9-12 jaar

De kiva-cursus wordt aangeboden voor deelnemers uit de
gemeenten: Hengelo, Enschede, Almelo, Haaksbergen,
Dinkelland, Tubbergen en Borne

 

NIEUW in 2017: Samen Gamen, Samen spelen 7-12 jaar

Er komt een cursus voor brussen en hun broer of zus met autisme! Deze cursus is ontwikkeld omdat brussen regelmatig bij ons aangeven, graag handvaten en tips te ontvangen over hoe het samen spelen met hun broer of zus met autisme beter zou kunnen. Samen met de Klup heeft SIZ Twente deze cursus ontwikkeld.

De oefeningen tijdens de cursus gaan over; alleen spelen, spelen met de ander zonder te helpen of juist wel te helpen, spelen tegen elkaar (winnen/verliezen) en samen werken.
Dit alles doen we in 5 bijeenkomsten die op maandagmiddag zullen plaatsvinden. Ook is er in de avonduren een bijeenkomst voor ouders, om ook hen te vertellen wat we allemaal aan het doen zijn.

We zullen gebruik maken van de mogelijkheden van het FUN IE FIT, en gaan er zoals jullie van ons gewend zijn, weer een gezellige cursus van maken!

De cursus is bedoeld voor setjes broers en zussen  tussen de 7 en 12 jaar, waarvan één van de twee een vorm van autisme heeft.

De cursus is voor kinderen uit de volgende gemeentes; Almelo, Hengelo, Enschede, Tubbergen, Dinkelland, Borne, Haaksbergen, of van Twente, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Twenterand en Hellendoorn.

Opgave kan via:
s.tewinkel@siztwente.nl / 06-38594375 of ellen@deklup.nl / 06-12960389
De eerste groep zal op 8 mei starten.

 

 

 

ALVAST BEDANKT VOOR JULLIE TIJD EN MOEITE !!!

Activiteiten voor jonge mantelzorgers