In de week van 1 t/m 8 oktober 2022 organiseert AfasieNet De Week van de Afasie. Dit jaar is het thema afasie zoekt verbinding. AfasieNet wil hiermee bekendheid geven aan afasie en laten zien dat deze taalbeperking mensen in heel Nederland raakt. De Week van de Afasie wordt gedragen door mensen met afasie zelf, hun naasten, logopedisten, afasietherapeuten, docenten, studenten, wetenschappers en verwijzers.
Prof. dr. Erik Scherder is opnieuw ambassadeur van de Week van de Afasie. Samen met hem nodigt AfasieNet iedereen die met afasie te maken heeft uit om activiteiten te organiseren en ervaringen te delen. Via de website kunnen acties worden aangemeld en verschijnen ze op de speciale digitale landkaart. Op de kaart kun je zien wat er in jouw omgeving te doen is rond afasie. InteraktContour organiseert de webinar Verder met afasie op 6 oktober 2022. Bekijk de boodschap van onze immer enthousiaste professor Erik Scherder: https://youtu.be/FAy1rjvcLXs
Afasie is een beperking in het gebruik van taal, ontstaan door niet aangeboren hersenletsel. Door schade in de taalgebieden van de hersenen, bijvoorbeeld na een beroerte, kunnen mensen met afasie problemen ondervinden bij het begrijpen en uiten van taal. Iemand met afasie kan daardoor niet goed onder woorden brengen wat hij wil zeggen. Dat is niet alleen lastig voor diegene zelf, maar ook voor gesprekspartners. In Nederland hebben zo’n 30.000 mensen afasie, een stoornis waar ook een heel sociaal netwerk mee te maken heeft: partners, kinderen, ouders, familieleden, kennissen, vrienden, collega’s, hulpverleners, ambtenaren en middenstanders.
Afasie kan mensen eenzaam maken. Weer aan het werk gaan is heel moeilijk. Het tempo van communicatie ligt simpelweg te hoog en je taalvermogen is vaak te beperkt. Voor de gemiddelde Nederlander, waaronder ook zorgambtenaren en hulpverleners, is het lastig om begrip op te brengen voor de situatie van mensen met afasie. Dat komt omdat de meesten te weinig kennis hebben over deze beperking. Hierdoor weten zij niet goed wat te doen als zij iemand met afasie ontmoeten. Om hier verandering in te brengen organiseert AfasieNet de Week van de Afasie.
Bekijk de website www.afasienet.com of er bij jou in de buurt of op het werk ook aandacht is voor afasie van 1 t/m 8 oktober 2022. Meld jouw actie aan. Hoe leg jij verbinding met afasie? Bijvoorbeeld met de app Hallo Afasie. Post foto’s, video’s en berichten van jouw actie. Laat van je horen! Op je eigen manier.