Nieuws

Terug

Apeldoorn 5 maart 2019. "Diagnostiek en revalidatie van visuele stoornissen na NAH" bij Visio.

50% van de mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) ervaren problemen met de verwerking van informatie die zij met hun ogen waarnemen!

“Mijn ogen werken prima, maar mijn hersenen krijgen niet meer goed door wat mijn ogen zien”.

Op dinsdagavond 5 maart 2019 organiseert Visio een expertisebijeenkomst "Diagnostiek en revalidatie van visuele stoornissen na NAH".

Voor het programma en het verkrijgen van accreditatiepunten kijk je op de site van Visio.

Een groot aantal onderwerpen en demonstraties komen deze avond aan bod.

Onderzoek naar de lagere en hogere visuele functies.

Bij een groot deel van de mensen met niet-aangeboren hersenletsel ontstaan visuele problemen, als direct gevolg van schade aan de hersenen. Ook rapporteert een groot deel van de mensen non-specifieke klachten als wazig zien, verblind worden door licht of een veranderde lichtbehoefte. Bij Visio vinden verschillende soorten onderzoek plaats om de visuele klachten in kaart te brengen U krijgt meer inzicht in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek van specifieke en non-specifieke visuele klachten in de visuele revalidatie. 

 

MS en Parkinson

Neurodegeneratieve aandoeningen, waaronder MS en Parkinson, kunnen de oorzaak zijn van visuele klachten en stoornissen. Aangezien motorische symptomen bij deze ziekten op de voorgrond staan, worden de visuele klachten niet altijd herkend. Dit is wel van groot belang, aangezien deze klachten een grote invloed kunnen hebben op de kwaliteit van leven. Binnen het project, NAH-Progress, wordt getracht de visuele klachten bij MS en Parkinson in kaart te brengen én zorg te dragen voor een juiste doorverwijzing naar Visio. 

 

Mogelijkheden NAH-cliënten bij visuele problemen

Visio heeft voor iedere klacht en iedere stoornis wel een advies, hulpmiddel of revalidatietraject in huis. Deze middelen zorgen ervoor dat cliënten zo min mogelijk last hebben van deze klachten en zo optimaal mogelijk kunnen functioneren.  Trainingsmogelijkheden  gericht op het probleem in het verwerken van visuele informatie, zoals kijktraining voor mensen met hemianopsie, verlichtingsonderzoek en adviezen, adviezen over hulpmiddelen of uitleg over arbeidsmogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. 

De ergotherapeut maakt met een aantal voorbeelden inzichtelijk wat Visio voor uw cliënten kan betekenen en waarom verwijzing naar Visio bij iedere visuele klacht het verschil kan maken. 

 

Intensieve revalidatie

Koninklijke Visio biedt twee vormen van revalidatie aan volwassen cliënten met een visuele beperking die geboden worden vanuit revalidatie centra verspreid over Nederland met een regionale dekking en revalidatiecentrum ‘Het Loo Erf’ te Apeldoorn met een landelijke dekking. ‘Het Loo Erf’ biedt revalidatietrajecten aan cliënten die veel hulpvragen hebben op een breed spectrum van levensgebieden in het dagelijkse functioneren en zinvolle tijdsbesteding (betaald werk, vrijwilligers werk, hobby-activiteiten). Cliënten verblijven met kost en inwoning, afhankelijk van hun hulpvragen, 2 tot maximaal 5 dagen per week in het revalidatiecentrum en kunnen, afhankelijk van hun belastbaarheid, maximaal 7 uur per dag training krijgen.

Eduard Filusch, neuropsycholoog van Het Loo Erf zal in een korte presentatie wat meer vertellen over wat intensieve visuele revalidatie op Het Loo Erf inhoudt, welke expertise in huis is, wanneer deze vorm van revalidatie geïndiceerd kan zijn of juist niet en hoe er met de regionale centra samengewerkt wordt. Belangrijke boodschap is dat deze vorm van revalidatie zeer geschikt kan zijn voor cliënten met niet-aangeboren hersenletsel al dan niet met door hersenletsel bepaalde visuele stoornissen.

Aanmelden en/of meer informatie?

U kunt zich aanmelden voor deze NAH-expertisebijeenkomst via de website aanmelden NAH bijeenkomst 5 maart 2019

 

Apeldoorn 5 maart 2019. "Diagnostiek en revalidatie van visuele stoornissen na NAH" bij Visio.