Onderzoekers van het Social Brain Lab van het Nederlands Herseninstituut hebben in een unieke setting het mechanisme onderzocht achter een universeel dilemma: beslissen of je iemand anders helpt, zelfs als dat persoonlijke opofferingen met zich meebrengt. We staan vaak voor de keuze om iets op te geven om daarmee anderen te helpen. Welke hersenmechanismen maken dat we deze beslissingen nemen, en waarom helpen sommige mensen meer dan anderen?
Door de jaren heen hebben filosofen en wetenschappers gesuggereerd dat de bereidheid om je medemens te helpen, wordt beïnvloed door de mate waarin je empathie voelt voor het leed van anderen.
Om deze hypothese te testen, hebben Kalliopi Ioumpa en Selene Gallo, onder toezicht van Christian Keysers en Valeria Gazzola, pro-sociaal gedrag onderzocht—vrijwillig gedrag dat bedoeld is om anderen te helpen—bij spiegelpijn-synestheten. Spiegelpijn-synestheten zijn mensen die pijn voelen in hun eigen lichaam wanneer ze pijn bij iemand anders zien. Als het delen van de pijn van anderen inderdaad een belangrijke motivatie is om te helpen, zouden deze individuen bijzonder gul moeten zijn. Of dat zo is lees je in het artikel op de website van het Herseninstituut.