Voor het eerst is in kaart gebracht hoeveel mensen in een minimaal bewuste toestand in een Nederlandse zorginstelling zijn opgenomen. Het gaat om 32 mensen, blijkt uit onderzoek geleid door het Radboudumc. In andere landen bestaan hierover geen nauwkeurige gegevens. Nu de omvang van deze groep bekend is, kan de zorg voor deze patiënten verder georganiseerd worden.
Jaarlijks lopen ongeveer 130.000 Nederlanders een vorm van niet-aangeboren hersenletsel op. De oorzaak kan een trauma zoals een val of ongeluk zijn, maar ook een hersenbloeding of langdurig zuurstoftekort. Soms krijgen mensen met ernstig hersenletsel een langdurige bewustzijnsstoornis (LBS). Deze situatie ontstaat na coma als patiënten de ogen openen en zelfstandig ademen, maar hun bewustzijn niet binnen vier weken na het letsel terugkeert. In deze situatie is het bewustzijn ernstig verminderd, maar laten mensen wel één of meerdere tekenen van bewustzijn zien. Zij kunnen bijvoorbeeld een simpele opdracht uitvoeren, een voorwerp volgen met de ogen of emoties tonen.
Onderzoeker en specialist ouderengeneeskunde Berno Overbeek benaderde alle Nederlandse ziekenhuizen, verpleeghuizen en verschillende revalidatiecentra met de vraag of zij één of meer patiënten met LBS behandelden. Als dat zo was, werd na toestemming van de wettelijk vertegenwoordiger, het bewustzijnsniveau vastgesteld met de Coma Recovery Scale-Revised, wereldwijd de meest gebruikte schaal bij deze patiënten. Via vragenlijsten, ingevuld door de behandelend arts, verzamelden de onderzoekers medische kenmerken. Hieruit bleek dat er 32 mensen in Nederland zijn opgenomen in een minimaal bewuste toestand. Lees meer over dit onderzoek op de website ‘EEN na coma’.
Of lees het artikel ‘Prevalence of the Minimally Conscious State Among Institutionalized Patients in the Netherlands’ op de website van prestigieuze ‘Neurology’.
Wetenschapsjournalist Ellen de Visser schreef een artikel ’Speuren naar bewustzijn’ in de Volkskrant.
In het NPO Radio 1 programma Villa VdB vertelt Berno Overbeek zelf over zijn onderzoek en artikel. Dat kun je hier beluisteren.