Bert Vrijhoef wordt per 1 januari 2020 benoemd tot voorzitter van het kennisnetwerk CVA Nederland. Vrijhoef volgt George Beusmans op die, na 5 jaar voorzitterschap, zal terugtreden. Het kennisnetwerk CVA is zeer verheugd met de komst van Vrijhoef. “Wij zien in Bert Vrijhoef een zeer deskundige voorzitter die in staat is samen met alle belanghebbenden de afstemming, samenwerking en inhoud van de transmurale zorg voor mensen die getroffen zijn door een cerebraal vasculair accident (CVA) of een ander niet aangeboren hersenletsel (NAH) verder te verbeteren. Vrijhoef zal de ingezette strategische koers van het kennisnetwerk CVA Nederland verder vormgeven.
Uitdagingen
In de lijst van ziekten die de grootste ziektelast en sterfte veroorzaken, neemt CVA (in de volksmond aangeduid als beroerte) in de periode van 2007-2017 in Nederland de vijfde plaats in. Op basis van uitsluitend demografische ontwikkelingen zal het absoluut aantal mensen met een CVA in de periode 2015-2040 naar verwachting met 54% stijgen (59% voor mannen en 49% voor vrouwen).
De CVA/NAH zorg is georganiseerd in regionale netwerken of zorgketens. Dit zijn samenwerkingsverbanden van verschillende instellingen in een regio die betrokken zijn bij het gehele zorgtraject. Juist door deze samenwerkingsverbanden is de CVA/NAH zorg in Nederland vanuit internationaal perspectief toonaangevend. Desondanks geven patiënten en hun naasten aan dat de CVA/NAH zorg verder verbeterd kan worden. Met name wordt hier ook naar voren gebracht het verbeteren van de afstemming en samenwerking in de regio.
Dr. Bert Vrijhoef is tevens werkzaam als CEO bij het onderzoeksbureau Panaxea en Teamleider Evaluatie Taakherschikking bij het Maastricht UMC+. Voorheen was hij als hoogleraar werkzaam bij Tilburg University, National University of Singapore en de Vrije Universiteit Brussel. Hieraan voorafgaand was hij werkzaam bij Maastricht UMC+ in diverse functies waaronder die van Hoofd Onderzoek Transmurale Zorg en Programmaleider van de Master Health Policy Innovation & Management. Zijn expertise is gelegen op coördinatie van en samenwerking in de zorg. Voor zijn werk als onderzoeker heeft hij diverse prijzen ontvangen waaronder, als eerste Nederlander, het prestigieuze Harkness Fellowship in Health Care Policy and Practice van het Amerikaanse Commonwealth Fund.
“Bert Vrijhoef is vanwege zijn deskundigheid en verbindende kwaliteiten in staat om de CVA/NAH zorg verder te ontwikkelen in het voortdurend veranderende zorglandschap. Hij is een waardig opvolger van George Beusmans die vanaf de oprichting van het KNCN zich heeft ingezet in het bestuur en veel heeft betekend als een bevlogen, deskundig en betrokken voorzitter ", aldus Mw. Drs. L. Van der Dussen, revalidatiearts en bestuurslid Kennisnetwerk CVA Nederland.
Het Kennisnetwerk CVA Nederland heeft als missie het verbeteren van de inhoud, afstemming en samenwerking van de multidisciplinaire transmurale zorg in de regionale CVA/NAH zorgnetwerken. In 2019 zijn 49 ketens lid van het Kennisnetwerk CVA Nederland. De kernactiviteit van het kennisnetwerk bestaat uit: het faciliteren van leernetwerken voor projectleiders, implementatieleiders, ketencoördinatoren en andere belanghebbenden; het aanbieden van CVA/NAH-ketenevaluatie; het organiseren van activiteiten voor scholing en onderzoek.