Nieuws

Terug

Cursussen bij SIZ-TWENTE,voor kinderen die zorgen.

Is mijn kind een jonge mantelzorger?” Deze vraag krijgen de consulenten van Stichting Informele Zorg Twente regelmatig.

Veel mensen zien mantelzorg namelijk nog steeds als het fysiek moeten zorgen voor iemand.

Maar ook wanneer een kind zich zorgen maakt om zijn zieke of beperkte gezinslid of zorg moet missen is hij of zij een jonge mantelzorger.

Gemiddeld zitten er in een klas wel 3 kinderen die opgroeien met een ziek of beperkt gezinslid.

 

 

Hierbij valt te denken aan een broer met autisme, een zus met een spierziekte of een moeder met een depressie.

 

 

Bij SIZ Twente kunnen deze kinderen ondersteuning en ontspanning vinden.

SIZ Twente weet als geen ander hoe belangrijk het is dat kinderen die opgroeien in een zorgsituatie wat extra aandacht en een luisterend oor verdienen.

 

Speciaal voor deze jonge mantelzorgers heeft SIZ Twente net als voorgaande jaren een divers aanbod van cursussen en activiteiten, waarin zij andere jonge mantelzorgers kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen uitwisselen en elkaar tips geven. 
Binnenkort starten er weer leuke cursussen!

 

Geïnteresseerd in een cursus of ons aanbod? Voor meer informatie  kijk op deze website. (www.siztwente-jmz.com.) 

 

Cursus 'Sammie en de schatkist' 4-8 jaar
Tijdens de Sammie-cursus neemt Sammie de hond je mee op avontuur, waarbij jij je schatkist gaat vullen met dingen die handig zijn als je opgroeit als jonge mantelzorger. We gaan samen verschillende spelletjes en activiteiten doen en ook praten we met elkaar over hoe het thuis gaat. Aan het eind van de cursus zit je schatkist vol met tips voor thuis. De Sammie-cursus bestaat uit 6 bijeenkomsten voor de kinderen. ?

Start cursussen:

Woensdag 26 september 15:00-16:30, locatie Almelo

?

Kind van cursus 9-12 & 12-16 (V.O.)

Jonge mantelzorgers met een vader of moeder die bijvoorbeeld langdurig ziek is of een beperking heeft kunnen aan deze cursus deelnemen.

?Wie ben jij, wat vind je leuk en waar ben jij goed in? Wat is er aan de hand met je vader of moeder en wat merk jij daar van?

We hebben het over gevoelens, grenzen aangeven en omgaan met lastige situaties. Samen met andere jonge mantelzorgers, die ook een zieke of beperkte ouder hebben, kun je veel tips uitwisselen. Dat kan ontzettend handig zijn!

?Start cursussen:
Week 39 op maandag- of woensdagmiddag 15:00-16:30, locatie nog niet bekend

 

Samen Gamen, Samen Spelen 7-12 jaar

Een cursus voor brussen en hun broer of zus met autisme!

Tijdens de cursus gaan we allerlei games spelen, waarin verschillende oefeningen zitten verwerkt. De oefeningen tijdens de cursus gaan over; alleen spelen, spelen met de ander zonder te helpen of juist wel te helpen, spelen tegen elkaar (winnen/verliezen) en samen werken. Dit alles doen we in 5 bijeenkomsten. We zullen gebruik maken van de mogelijkheden van het FUN IE FIT, en gaan er zoals jullie van ons gewend zijn, een gezellige cursus van maken! De cursus is bedoeld voor setjes broers en zussen  tussen de 7 en 12 jaar, waarvan één van de twee een vorm van autisme heeft.

??Start cursussen:

Maandag 24 september 16:00-17:30, locatie Almelo

 

Brussencursus 9-12 (Basisschool) & 12-16 (V.O.)

Jonge mantelzorgers met een bijzondere broer of zus met bijvoorbeeld een beperking, ziekte, autisme of ADHD kunnen mee doen met onze brussencursus! In onze cursus krijgen zij informatie over de beperking/ziekte, tips over hoe zij met hun broer/zus om kunnen gaan en worden ervaringen uitgewisseld met andere brussen. Dit alles door actief bezig te zijn en ook belangrijk; voldoende ruimte voor gezelligheid. Een echte aanrader voor kinderen, die het soms best eens lastig vinden om een bijzondere broer of zus te hebben!

?Start cursussen:

Bij voldoende deelnemers

 

JMZ Talk 9-12 (Basisschool) & 12-16 (V.O.)
In 3 bijeenkomsten van JMZ Talk gaan we leuke spellen en activiteiten doen en kletsen over hoe het is om als jonge mantelzorger op te groeien. Ook als je zelf een idee of onderwerp hebt mag je deze delen en gaan we hiermee aan de slag. 

Start:

Bij voldoende deelnemers

 

Voor de cursussen kun je je aanmelden bij: cursussenjmz@siztwente.nl

 

Cursussen bij SIZ-TWENTE,voor kinderen die zorgen.