De Kennisbank Digitale Zorg van Vilans is een centraal platform voor kennisuitwisseling over digitale zorg. Men deelt onafhankelijke informatie over verschillende typen zorgtechnologie waarbij aandacht is voor de harde en zachte kosten en baten en bij wie ze terechtkomen. Daarnaast deelt men kennis over (best) practices, ervaringen met pilots, de opzet van pilots, financieringsmogelijkheden en in welke context toepassingen waardevol zijn.
Overal in Nederland zijn mensen bezig met innovatie, onderzoek en implementatie van digitale zorg. Organisaties proberen vaak alleen dezelfde oplossingen uit zonder dat van elkaar te weten. Het gevolg? De resultaten van pilots en andere experimenten worden nog maar weinig gedeeld. Door de Kennisbank Digitale Zorg kunnen organisaties profiteren van elkaars ervaringen. Op deze manier kan zorgtechnologie nog meer bijdragen aan cliëntwelzijn, ondersteuning van mantelzorgers, het verlichten van werkdruk en het verhogen van werkgeluk van medewerkers. Lees meer over de Kennisbank Digitale Zorg op de website van Vilans.
De Innovatie-impuls was onderdeel van het programma Volwaardig Leven van het ministerie van VWS. Met dit programma wilde het ministerie de gehandicaptenzorg passender maken en beter voorbereiden op de toekomst. Dit is het eindrapport.
Eén van de resultaten van de Innovatie-impuls is de Innovatie-Route. Die helpt organisaties stap voor stap om (de juiste) technologie te gebruiken. Technologie die écht bijdraagt aan meer zelfstandigheid, eigenwaarde en eigen regie voor mensen met een beperking. Technologie waar medewerkers écht goed mee kunnen werken en als waardevol ervaren. Bekijk het filmpje waarin wordt uitgelegd hoe de Innovatie-Route werkt. Lees op het Kennisplein Gehandicaptenzorg alles over de Innovatie-Route.