Nieuws

Terug

Hersenstrijd. Rondetafelgesprek met Wilfried de Jong en topsporters over hun NAH.

Het tweede grote HersenStrijd event is wederom een groot succes geworden. Dankzij vele sponsoren en hulptroepen was de dag tot in de finesse voorbereid. In de vroege ochtend was een team van 20 vrijwilligers de voorbereidingen aan het treffen voor deze grote dag. Op 25 mei jl. waren ruim 200 gasten binnengestroomd op het prachtige Landgoed Vliek in Ulestraten. Onder hen intensive care verpleegkundigen, patiënten, studenten, dorpsgenoten, onderzoekers en sporters. Ook was er volop media aandacht van onder andere het NRC handelsblad, de Telegraaf, Dagblad de Limburger, Meerssen TV, Fiets Magazine, Chapeau en L1 radio en TV. Na een kop koffie en een stuk vlaai  was iedereen klaar voor het rondetafelgesprek. Gespreksleider Wilfried de Jong ging in gesprek met patiënten, familieleden en tweetal hersentrauma experts. Er volgde een indrukwekkend gesprek  dat 1.5 uur duurde waarbij het doorzettingsvermogen en de humor van de gasten naar voren kwam. De sfeer onder de gasten, patiënten en de prachtige locatie hebben allen bijgedragen  aan deze bijzondere en mooie dag waarbij ook nog het nodige geld voor het fonds is opgehaald.

De Jong sprak  op Kasteel Vliek met Stig Broeckx die als professioneel wielrenner van de Belgische wielerploeg Lotto-Soudal in mei 2016 tijdens een wielerwedstrijd werd aangereden door twee motoren. Hij kwam ten val en lag maandenlang in coma. Zijn revalidatie wordt momenteel door vele Belgen gevolgd op televisie.

Jelle van Gorkom, die tijdens de Olympische Spelen in Rio in 2016 zilver behaalde bij het BMX’en, liep bij een val tijdens een training in Papendal in 2018 ernstig hersenletsel op. Hij revalideert momenteel in het Daan Theeuwes revalidatie centrum in Woerden.

Derde gast is Nathalie Sieben, die in september 2006 zwaar hersenletsel opliep toen ze als fietser werd aangereden door een auto. Tot die tijd was ze arts-patholoog in het Academisch Ziekenhuis van Maastricht.

Maar wat is nu precies ernstig hersenletsel? Hoe werkt dat brein? En als je het overleeft, hoe ziet je leven er dan uit? Welke beperkingen blijven over? En wat betekent deze plotse gebeurtenis voor familie en vrienden? Al deze vragen komen aan bod tijdens de bijeenkomst, die toehoorders na afloop ook de gelegenheid biedt om onder vier ogen met de gasten te praten.

De actie Hersenstrijd is een initiatief van de Meerssense neuroloog/traumatoloog Marcel Ariës, verbonden aan het Maastrichtse ziekenhuis. Hij probeert op inspirerende manieren voorlichting te geven aan mensen die met hersenletsel geconfronteerd worden en met diverse acties geld in te zamelen voor onderzoek naar nieuwe behandelmethoden.

Hersenstrijd. Rondetafelgesprek met Wilfried de Jong en topsporters over hun NAH.