Nieuws

Terug

Het belang van communicatieve participatie

Onlangs was het de Europese Dag van de Logopedie. Logopedisten houden zich bezig met het stimuleren, behandelen en faciliteren van communicatie in de context van het dagelijkse leven van mensen die communicatief kwetsbaar zijn. In een interessante blog op de website van ZonMw lazen we meer over ‘effectief communiceren’. Maar wat is ‘effectief communiceren’ precies?

In deze blog neemt onderzoeker, hogeschoolhoofddocent én projectleider Lizet van Ewijk, projectleider van het project Communicatie Optimalisatie door Participatie Ervaringen (COPE), ons mee in het belang van onderzoek naar communicatieve participatie. Hier lees je de blog

 

Artikel 'Ik wil mensen met niet-aangeboren hersenletsel weer een stem geven'

“Lizet van Ewijk is hoofddocent Logopedie aan de Hogeschool Utrecht (HU). In die rol geeft ze les, maar doet ze ook onderzoek binnen het Lectoraat Logopedie. En door dit bijzondere onderzoek werd ze in januari door de Hogeschool Utrecht uitgeroepen tot onderzoeker van het jaar. Lizet vertelt ons uitgebreid over haar onderzoek.

Het eerste onderzoek wat Lizet doet en wat naar eigen zeggen dicht bij haar hart ligt als logopedist, is het onderzoek naar het verbeteren van communicatie, met name bij doelgroepen die niet-aangeboren hersenletsel hebben, zoals mensen met een beroerte of dementie. “Ik maak me er hard voor om die mensen weer een stem te geven en weer mee te laten doen in de maatschappij.” Dat doet ze niet alleen door met die mensen zelf aan de slag te gaan, maar ook met mensen in hun omgeving, zoals mantelzorgers en zorgverleners. “Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de omgeving op een andere manier gaat communiceren met deze persoon?”.”. Lees het artikel op de website van Health Hub Utrecht.

Het belang van communicatieve participatie