Jaarlijks lopen naar schatting 140.000 mensen hersenletsel op, door ziektes of ongelukken. Er zijn goede programma’s om mensen met dit niet-aangeboren hersenletsel (NAH) te leren omgaan met hun beperkingen, maar helaas zijn die vaak onbekend, ook bij verwijzers.
Om die onbekendheid weg te nemen organiseert het Regionaal Expertisecentrum NAH Arnhem op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 12.00 uur een informatieochtend op de Jachthoornlaan 1 in Arnhem.
De inloopochtend is bedoeld voor iedereen die met de gevolgen van hersenletsel te maken heeft, dus getroffenen, hun netwerk, maar ook zorgprofessionals (verwijzers). In verschillende ruimtes wordt er door een behandelaar uitleg gegeven over het behandelprogramma van Hersenz, vertellen ervaringsdeskundigen hoe zij in de praktijk omgaan met hersenletsel, en is er aandacht voor werken met hersenletsel. Ook patiëntenvereniging Hersenletsel.nl is aanwezig.
Hersenz Jong
Speciaal voor jongeren die hersenletsel oplopen, is het Regionaal Expertisecentrum Arnhem met een nieuw behandelprogramma gestart, gericht op mensen tussen de 18 en 30 jaar. Dit programma bestaat uit twee delen. Meer weten over Hersenz Jong? De behandelaren vertellen je alles over de inhoud op zaterdag 5 oktober.
Leren omgaan met hersenletsel
Voor mensen die hersenletsel oplopen verandert het leven definitief. Na de revalidatie komt het moeilijkste: leren omgaan met de veranderingen. Mensen met NAH hebben bijvoorbeeld last van vergeetachtigheid, vermoeidheid, kunnen de weg niet meer vinden, komen moeilijk uit hun woorden, zijn prikkelbaar, hebben concentratieproblemen en reageren anders op emoties.
Inmiddels heeft zorgorganisatie Siza zes regionale expertisecentra NAH waar Hersenz-behandeltrajecten worden aangeboden. De behandelingen kunnen in groepsverband en individueel gevolgd worden. Deelnemers leren omgaan met veranderingen, grip krijgen op energie en plannen en organiseren. Ook is er aandacht voor het geheugen en verliesverwerking. Een vijfde module is bedoeld voor de partners van mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Cognitief trainers helpen de deelnemers het geleerde thuis in de praktijk in te zetten.
Kom ook!
Mensen met NAH, hun naasten en zorgprofessionals zijn dus van harte welkom op zaterdag 5 oktober van 10.00 tot 12.00 uur op de Jachthoornlaan 1 in Arnhem. Contactpersonen zijn de cognitieve trainers Ine Peters (06-13321072) en Irene Evenhuis (06-13602715).