Nieuws

Terug

Inspiratie! Gezamenlijk triagepunt als begin van radicale verandering in West-Brabant

Radicale verandering en eigenaarschap bij de professionals – dat waren de twee criteria die bestuurders van ouderenzorgorganisaties in West-Brabant meegaven aan medisch behandelaren van zorgorganisaties tanteLouise, Surplus, Avoord en Groenhuysen. Verder kregen de behandelaren de vrije hand om met elkaar tot mogelijke oplossingen te komen voor de tekorten in de medisch generalistische zorg in de regio.

De schaarste aan behandelaren in West-Brabant is groot en zal nog groeien, zo bleek uit een inventarisatie in 2022. Het was een wake up call voor de bestuurders. De vraag was hoe hiermee om te gaan. Na een bijeenkomst van de bestuurders samen met Vilans werd deze vraag neergelegd bij behandelaren van vier zorgorganisaties. Zij vroegen een geriater van het Bravis Ziekenhuis erbij en gingen onder begeleiding van Pim Valentijn de uitdaging aan. Amy van Doormaal, GZ-psycholoog bij Surplus, en Pien Gimbrère, specialist ouderengeneeskunde bij tanteLouise, vertellen samen met Pim Valentijn. Lees het allemaal op de website van Vilans.

De behandelaren hebben op vier niveaus nagedacht: de patiënt, de professional, de organisatie en het systeem (wet- en regelgeving, financiering, ICT). ‘Het was goed om met elkaar op die vier niveaus knelpunten in kaart te brengen en oplossingsrichtingen te formuleren’, vertelt Gimbrère. ‘Na drie sessies hebben we de richtingen gepresenteerd aan bestuurders en managers, door ze te koppelen aan voorbeelden uit de praktijk. Zo vertelde ik over een kwetsbaar echtpaar dat nog niet in beeld was bij de zorg. Het echtpaar hield elkaar in stand – toen de één omviel, viel ook de ander om. Op vrijdagmiddag kreeg ik een huisarts aan de lijn: ze moeten nu worden opgenomen. Om zo’n reactieve situatie te voorkomen, moeten we mensen vroegtijdig in beeld hebben. De voorgestelde oplossing is om een gezamenlijk triagepunt in te richten.’  Lees het hele artikel op de website van Vilans.

Inspiratie! Gezamenlijk triagepunt als begin van radicale verandering in West-Brabant