Stelt u zich voor: een pil met ananas-smaak voor een kind dat geen medicijnen wil slikken. Of een tablet die een unieke mix is van alle geneesmiddelen die een oudere moet slikken. Of een pil die exact de juiste hoeveelheid werkzame stof bevat die past bij het gewicht van een tiener.
Het klinkt futuristisch, maar personaliseren van medicijnen door middel van 3D-printen is al bijna een decennium mogelijk. In 2015 werd het eerste 3D-geprinte medicijn goedgekeurd in Amerika. Sindsdien werken veel bedrijven aan hun eigen 3D-geprinte medicijnen.
Het grote voordeel van 3D-printen van medicijnen is personalisatie. Elke patiënt is uniek. Denk aan de combinatie van gewicht en leeftijd, maar ook bijvoorbeeld aan goed kunnen slikken of juist niet. Door medicijnen met een 3D-printer te fabriceren, kan een medicijn op de specifieke kenmerken van een patiënt worden afgestemd. Gepersonaliseerde medicijnen kunnen bijwerkingen doen afnemen en de effectiviteit doen toenemen. Daarnaast kan 3D-printen ook de productiesnelheid vergroten en de kosten verlagen. Hoe het precies werkt en hoe de stand van zaken is in Nederland, lees je in het artikel van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen.
Bij TNO drukken ze een stempel op onze tijd. In de serie Tijdmakers maak je kennis met de TNO'er achter de innovatie. Wat doen zij precies en welke oplossingen hebben zij voor de uitdagingen van deze tijd? In deze aflevering bespreekt tijdmaker Jayeeta Sengupta, programmamanager en senior consultant 3D pharma printing, hoe een speciale printer op maat gemaakte medicijnen een stap dichterbij brengt. Lees het gesprek met tijdmaker Jayeeta Sengupta op de website van TNO.